Izvor: B92, 09.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živković i Mićunović razgovarali sa Adnanom Terzićem

Beograd -- Premijer Srbije Zoran Živković i predsedavajući Saveta ministara BiH Adnan Terzić izrazili su u petak zadovoljstvo dosadašnjom privrednom saradnjom dve zemlje kao i saradnjom u borbi protiv organizovanog kriminala. "Vlade obe države moraju da otklone prepreke na koje nailaze privrednici, kako bi privredna saradnja bila brža i bolja", rekao je novinarima Terzić dodajući da je BiH u potpunosti opredeljena za regionalnu saradnju, što je jedan od zahteva Evropske Unije. Terzić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji i Crnoj Gori na čelu delegacije Saveta ministara BiH. U delegaciji su pored ostalih, predsednici vlada Republike Srpske Dragan Mikerević i Federacije BiH Ahmet Hadžinešić. Terzić je odbacio mogućnost da BiH povuče tužbu za ratnu odštetu podnetu protiv SRJ ocenjujući da je reč o pravnom sporu u koji "ni jedna ni druga strana ne smeju da se mešaju". Živković je ocenio je došlo vreme da se o viznom režimu govori kao o političkom, a ne finansijskom problemu dodajući "da bi bilo dobro da SCG jednokratno ukinu vize za države EU, SAD, Kanada, Australije, Norveške i za sve one zemlje čiji su gradajani potencijalni posetioci SCG.

Nakon razgovora sa premijerom Srbije Zoranom Živkovićem, delegacija Bosne i Hercegovine na čelu sa predsedavajućim Saveta ministara Adnanom Terzićem, sastala se i sa predsednikom Skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljubom Mićunovićem. Posle ovog susreta Mićunović je ocenio da su odnosi dve države "prijateljski i u usponu". "Pitanje viznog režima uredićemo vrlo brzo, a neke stvari idu dosta dobro, kao što je pitanje imovine i vraćanja ljudi u svoje stanove", rekao je Mićunović. Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić rekao je da je jedan od ciljeva posete bosanskohercegovačke delegacije Srbiji i Crnoj Gori poboljšanje ekonomskih odnosa dve zemlje: "Naša delegacija koja je došla iz BiH je sastavljena od predstavnika Vijeća ministara i obadva premijera bosanskohercegovačkih entiteta. Dakle, sama po sastavu govori da smo došli da manje pričamo o politici, a više o ekonomiji i da fokusiramo one probleme koji privrednici jedne i druge zemlje imaju. Znači, na nama je da otklonimo te barijere i prepustimo ljudima koji znaju kako se baviti ekonomijom, da još jače uvežu ove dvije zemlje i mislim da one probleme koje smo imali u prošlosti sa jednim takvim pristupom možemo izbeći u budućnosti", kazao je Terzić.

Terzić je dodao da regionalna saradnja zemalja zapadnog Balkana jeste od suštinskog interesa kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za Srbiju i Crnu Goru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.