Izvor: B92, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živa aktivnost Tadića i Draškovića

Njujork -- Predsednik Srbije Boris Tadić je u Njujorku razgovarao sa Havijerom Solanom, a Vuk Drašković sa De Hop Sheferom.

Tadić je u u razgovoru sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost izrazio nadu da će pregovori o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore EU početi u oktobru, čak i ako do tada Ratko Mladić ne bude u Haškom tribunalu.

Tadić je sa Solanom razgovarao sinoć u Njujorku, a glavne teme, kako je rečeno Beti u delegaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika Srbije, bile su vezane za predstojeće pregovore sa EU i situaciju u drzavnoj zajednici SCG, uključujući i uslove za održavanje referenduma u Crnoj Gori. Tadić i Solana razgovarali su i o situaciji u Ministarstvu odbrane SCG, nastaloj nakon izbijanje afere s nabavkom vojne opreme i saglasili se da je potrebno da se afera rasvetli i da se sazna puna istina.

Tadić je sinoć u Njujorku razgovarao i sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Nikolasom Bernsom koji mu je rekao da je neophodna puna saradnja Beograda sa Haškim tribunalom, a pre svega hapšenje i izručenje Ratka Mladića. Tadić je Bernsu preneo stav Beograda o Kosovu da je ključni proces decentralizacija i da se ne može razgovarati o budućnosti pokrajine pre ispunjenja standarda.

Drašković sa Sheferom, Solanom i Bernsom

Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer rekao je u Njujorku u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vukom Draškovićem, da je "general Mladić tamni oblak na nebu Srbije" i jedina prepreka članstvu SCG u Partnerstvu za mir.

Teško će biti razumevanja od medjunarodne zajednice ukoliko do polovine novembra, kada će biti proslavljena deseta godišnjica Dejtonskog sporazuma, taj "oblak" ne bude uklonjen sa evropskog puta Srbije i Crne Gore, naglasio je Shefer.

Ministar Drašković je, takodje, danas razgovarao i sa Havijerom Solanom, visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbedonosnu politiku. Mladić u Hagu, a Srbija i Crna Gora ubrzano na putu ka Briselu i evroatlantskim integracijama, glavna je i Solanina poruka.

Takoreći identičan je i stav Nikolasa Bernsa, državnog podsekretara SAD, s tim što je on naglasio da je neisporučivanje Mladića Tribunalu u Hagu nepremostiva prepreka ne samo za pristupanje Partnerstvu za mir, nego i za uspešne pregovore Srbije i Crne Gore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, a da se može odraziti i na pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.