„Železnica Srbije” preuzela nadležnost na severu Kosova

Izvor: Politika, 03.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Železnica Srbije” preuzela nadležnost na severu Kosova

Svi radnici zaposleni u „Železnici Kosmeta” biće ponovo u javnom preduzeću „Železnica Srbije”, istakao Branislav Ristivojević

Kosovska Mitrovica – Posle devet godina, Javno preduzeće „Železnica Srbije” preuzelo je juče nadležnost nad pružnim delom saobraćaja u dužini od 60 kilometara, na potezu od Leška, u opštini Leposavić, do Zvečana na severu Kosmeta.

Kako je juče ujutro kazao Branislav Ristivojević, predsednik Upravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odbora JP „Železnica Srbije”, ovim će biti omogućen bolji i kvalitetniji saobraćaj, jer železnica koja je bila pod upravom „Železnice Kosova”, odnosno Unmika, nije bila u stanju da ispuni standarde koje ispunjava „Železnica Srbije” na celoj teritoriji Srbije. Nadležnost na pružnom delu na severu Kosova, kako je kazao Ristivojević, preuzeta je da bi se obezbedila bolja bezbednost putnika, osoblja zaposlenog na železnici i robe.

Prema njegovim rečima, kada se utvrdi da je pruga bezbedna po onim standardima koje „Železnica Srbije” poštuje, tada će biti uspostavljen i saobraćaj u ovom delu pokrajine. On je naglasio da saobraćaj na relaciji južni deo Kosovske Mitrovice–Kosovo Polje normalno funkcioniše i da će i u budućnosti tako biti.

Inače, i dalje će se normalno odvijati železnički saobraćaj na relaciji Zvečan – Kosovo Polje, kao što je bilo i juče ujutro nakon blokade zaposlenih u „Železnici” i u „Trepči”, kada je posle sat vremena železnički saobraćaj ponovo uspostavljen.

Saobraćaj je bio zaustavljen juče ujutro oko 9 časova. Voz koji je u to vreme dolazio iz Kosova Polja, radnici su zaustavili u Zvečanu protestujući zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Kako je kazao Zoran Bogavac, predstavnik radnika „Železnice”, oko 460 radnika, železničara koji žive na Kosmetu, a ne rade od dolaska vojne i civilne misije u južnu srpsku pokrajinu ponovo će biti na svojim radnim mestima. I oko pedeset radnika koji su radili u „Železnici Kosova” biće ponovo vraćeni na svoja radna mesta u JP „Železnica Srbije”. Po njegovim rečima, u planu je da se uspostave brzi vozovi na relaciji Kosovska Mitrovica – Beograd, a cilj je bolja komunikacija Srba sa Kosmeta sa Srbijom.

B. Radomirović

[objavljeno: 04/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.