Zelenski objasnio povlačenje iz Avdejevke

Izvor: Vostok.rs, 18.Feb.2024, 00:03

Zelenski objasnio povlačenje iz Avdejevke

Odluka ukrajinske vojske da se povuče iz Donbaskog uporišta Avdejevka pod nemilosrdnim pritiskom Rusije bila je „apsolutno logična“, izjavio je predsednik Vladimir Zelenski. On je objasnio da Kijev time izbegao teške žrtve.
Najavu povlačenja u petak je objavio general Aleksandar Sirski, nedavno imenovani glavnokomandujući Ukrajine, koji je izjavio da se tom odlukom želi „stabilizovati situacija“ i pomoći Kijevu da održi svoje pozicije. Njegove primedbe usledile su nakon izveštaja sa linije fronta koji sugerišu da su ukrajinske trupe u Avdejevki u teškom stanju. Viši komandant ukrajinske 3. jurišne brigade, koja je nedavno hitno premeštena u sektor, opisao je situaciju u petak kao „kritičnu”, dodajući da su delovi jedinice opkoljeni. Nekoliko medijskih izveštaja takođe sugerisalo da su ruske trupe uspele da preseku glavni logistički put do grada u sukobima. Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, Zelenski je pokušao da umanji najnovija dešavanja, objašnjavajući da je „kako bi se izbeglo opkoljavanje, odlučeno da se povuče na druge položaje“. To je učinjeno da bi „maksimalni broj Ukrajinaca bio bezbedan“, izjavio je predsednik, insistirajući da je to pravi poziv. Takođe je napomenuo da to „ne znači da su se ljudi povukli kilometrima unazad, a da je Rusija bilo šta zauzela“. Zelenski je tvrdio da je Moskva uspela „samo da uništi nekoliko malih naselja i gradova“, pri čemu je najveći deo štete pričinjen životima Ukrajine. Uprkos poslednjem neuspehu, ukrajinski lider je insistirao da će Kijev ipak pobediti, tvrdeći da je ograničen samo nedostatkom adekvatnog naoružanja. „To ne zavisi samo od nas. A situacija u Avdejevki to potvrđuje. Nažalost, držanje Ukrajine u veštačkoj nestašici oružja... omogućava [ruskom predsedniku Vladimiru] Putinu da se prilagodi intenzitetu sukoba“, požalio se on. Avdejevka je grad na prvoj liniji od 2014. godine kada su neprijateljstva prvi put izbila u Donbasu nakon puča u Kijevu koji je podržao Zapad. Ukrajinska vojska je to područje često koristila za granatiranje stambenih četvrti u Donjecku, koji se nalazi samo 20 km od grada. U međuvremenu, neimenovani zvaničnik Pentagona sugerisao je u petak da Ukrajina možda uskoro neće moći da održi liniju protiv Rusije osim ako Kongres ne odobri novi zahtev za finansiranje. Nedavno, Predstavnički dom američkog Kongresa nije uspeo da dodeli dodatnih 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, nakon što su republikanci zahtevali dodatne odredbe za poboljšanje bezbednosti na južnoj granici SAD. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.