Izvor: B92, 28.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena sednica, glasanje sutra

Beograd -- Skupština Srbije završila je raspravu o svim tačkama dnevnog reda i o njima će poslanici glasati sutra u 10 sati.

Skupština je raspravljala o izmenama Zakona o krivičnom postupku i izboru sekretara i zamenika. Predsednik Skupštine Oliver Dulić povukao je sa dnevnog reda predlog za izbor članova stalnih delegacija u međunarodnim parlamentarnim organizacijama, jer su se poslanici SRS-a i LDP-a usprotivili načinu na koji su predloženi sastavi delegacija, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i samom sastavu delegacija.

Dulić je rekao da je važno da delegacije budu izabrane konsenzusom i najavio konsultacije poslaničkih grupa, na kojima bi se one dogovorile o sastavu grupa.

Dulić smatra da delegacije Skupštine moraju da budu izabrane konsenzusom.

Prema njegovim rečima, iako će poslanici u međunarodnim parlamentarnim organizacijama delovati u okviru različitih poslaničkih grupa i imati različite političke stavove o važnim pitanjima, moraju da nastupaju zajednički i uz prethodni dogovor.

Dulić je novinarima rekao da će hitno sazvati konsultacije šefova poslaničkih grupa da bi postigli konsenzus kako bi se ta tačka našla po hitnom postupku na dnevnom redu već ove nedelje.

Dulić je odbacio primedbe opozicije da je šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić predložen za šefa delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, u zamenu da odustane od predsedavanja Odboru za inostrane poslove.

On je rekao da je Aligrudić i u ranijem sazivu predvodio delegaciju Skupštine i da ima najviše iskustva.

Skupština sutra treba da glasa o izmenama Zakonika o krivičnom postupku, usvojenog maja prošle godine, kojima se odlaže primena zakona za 18 meseci, sa 1. juna ove godine do 31. decembra 2008.

Skupština treba da imenuje sekretara i dva zamenika sekretara parlamenta. Za sekretara Skupštine Srbije predložena je Tamara Stojčević, a za njene zamenike Marko Danilović i Miloš Todorović.

U raspravi o imenovanjima učestovali su uglavnom poslanici SRS-a, koji su se posebno usprotivili kandidaturi Miloša Todorovića i kritikovali njegov rad u nevladinoj organizaciji Centar za slobodne izbore i demokratiju.

"Kažnjavanje propagiranja zločina"

Poslanička grupa ''Vojvođanski poslanici" u roku od nekoliko dana predaće inicijativu za izmenu Krivičnog zakonika Srbije, kojom bi se kažnjavalo poricanja genocida, kao i propagiranje likova, imena i lica optuženih za ratne zločine, najavio je šef tog kluba i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

''Takvo rešenje bilo bi značajno kako budućnost Srbije više ne bi bila u senci prošlosti'', rekao je on novinarima u Skupštini Srbije.

Čanak je ocenio i da je to put kojim Srbija mora da ide ''ako želi da se izvuče iz večitih zamena teza kojima smo svakodnevno suočeni sa skupštinske govornice."

Upitan da li očekuje podršku DS-a za takvo rešenje, Čanak je rekao da nije toliko važna podrška stranaka, ali da će se odnosom DS-a, i drugih partija koje sebe nazivaju demokratskim, prema tom predlogu, ''videti ko misli na taj, a ko na drugi način''.

Opoziciji ključni odbori

Predstavnici poslaničkih grupa u Skupštini Srbije dogovorili su se da predstavnici opozicije predsedavaju najvažnijim odborima - Administrativnim odborom, Odborom za odbranu i bezbednost i Odborom za finansije.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić rekao je, međutim, novinarima da opozicija treba da predsedava i odborima koji odlučiju o važnim životnim pitanjima, kao što su za zdravstvo i odbor za inostrane poslove.

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke Nada Kolundžija rekla je da je postignut dogovor o ključnim odborima na čijem čelu treba da budu predstavnici opozicije.

Prema njenim rečima, postignuta je saglasnost u okviru koalicije ko će biti na čelu kog odbora, a preostaje da se opozicija usaglasi o odborima koji njoj pripadaju.

Šef poslaničke grupe Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je novinarima da će se pri određivanju predsednika skupštinskih odbora poštovati pravilo koje je utvrđeno u prethodnom sazivu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.