Završena rasprava o izmenama Zakona o akcizama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2011, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o izmenama Zakona o akcizama

BEOGRAD -

Skupština Srbije završila je danas raspravu o izmenama Zakona o akcizama, a rad će nastaviti sutra razmatranjem amandmana na Predlog zakona o finansiranju političkih aktivnosti. Poslanici svih opozicionih stranaka kritikovali su danas predložene izmene Zakona o akcizama, kojima se radi uvođenja jedinstvene akcize za sve vrste motornih benzina, predviđa povećane kako one za benzin, tako i za dizel gorivo, ocenivši da će to prouzrokovati još jedan "atak" na ionako "prazne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << džepove" građana.

Izmenama zakona je predloženo uvođenje jedinstvene akcize za sve vrste motornih benzina, od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar. To znači da će akcize biti povećane za 4,5 dinara po litru za motorne benzine, a za dva dinara po litru za dizel goriva.

Podršku tom zakonskom predlogu uskratiće i LDP, a lider te stranke Čedomir Jovanović smatra da su predložene izmene neprihvatljive, jer će njihovim usvajanjem građani plaćati skup benzin, a evropski put Srbije biti kompromitovan.

Jovanović je ocenio da Vlada Srbije građanima "podvaljuje" veće akcize uz obrazloženje da se time uvode evropski standardi.

"U ovom zakonu prepoznajem beskrajni bezobrazluk vlade Srbije. Umesto da sve derivate učini jeftinijim, vlada je, štiteći ruski monopol, učinila sve neprihvatljivo skupim", rekao je Jovanović i dodao da je sve to "posledica katastrofalno loše privatizacije NIS-a i nesposobnosti vlade Srbije".

Nova Srbija smatra da se akcize izjednačavaju "pod maskom EU", ali da će to izazvati kontraefekat u smislu da će poskupljenje goriva smanjiti potrošnju i priliv u budžetu. U NS su i protiv toga da se nova sredstva u budžetu koriste za penzije i druge socijalne izdatke, kako je to najavio ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Poslanici te stranke su ukazali da je gorivo u Srbiji najskuplje u regionu, a da se sve štetne odluke po građane donose pod izgovorom ulaska u EU.

Za DSS je izjednačavanje akciza samo još jedan dokaz da vlada Srbije vodi računa isključivo o svojim interesima, a ne o interesima građana.

"Iz dana u dan urušavate standard građana, jer će usvajanjem ovog zakona gorivo poskupeti. To je namet za građane, privredu, a povućiće sve ostale cene na gore", rekao je poslanik DSS Zoran Nikolić.

Sličnog mišljenja su i naprednjaci, čiji su poslanici rekli da ne vide pravi smisao izjednačavanja akciza, budući da će to prouzrokovati povećanje cena goriva.

I radikali su najavili da neće podržati predložene izmene, a za akciznu politiku države su rekli da je "slika i prilika" aktuelne vlade, promocija političke i ekonomske neodgovornosti.

Na kritike opozicije da nije kompetentan da sa poslanicima debatuje o akcizama, Ugljanin je novinarima rekao da je na sednici bio prisutan i pomoćnik ministra finansija i da će poslanici na sve primedbe dobiti stručan odgovor, a da je on dao osvrt koji je mogao dati kao član vlade.

Ugljanin smatra da se dobro "nosio" sa pitanjima poslanika, te ukazao da su poslanici tokom rasprave više govorili o političkim stvarima nego o stručnim.

Kako je obrazložila Vlada Srbije, predloženim izmenama, odnosno izjednačavanjem iznosa akcize na sve vrste motornih benzina i na sve vrste dizel goriva na nivo koji predstavljaju sada važeće iznose akciza na motorne benzene Evro BMB 98 i Evro premium BMB 95 i Evro dizel, biće obezbeđena održivost planiranih prihoda od akcize na derivate nafte.

Izmene Zakona o akcizama jedna je od dve tačke na dnevnom redu druge vanredne sednice u 2011. godini, a juče su poslanici završili načelnu raspravu o predloženom zakonu o finansiranju političkih aktivnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.