Završena rasprava o dopuni Zakona o budžetu

Izvor: Studio B, 12.Nov.2015, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o dopuni Zakona o budžetu

Poslanici Skupštine Srbije zavšili su celodnevnu raspravu o dopunama Zakona o budžetu za 2015. godinu, čijim će usvajanjem biti omogućena isplata jednokratne pomoći prosvetarima u iznosu od 7.000 dinara.

Sednica će biti nastavljena u ponedeljak, 16. novembra raspravom o amandmanima na dopunu Zakona o budžetu.

Poslanici su večeras razmotrili i odluku o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u stručnoj službi >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Zaštitnika građana, kao i odluku o promeni sastava skupštinskih odbora, na predlog SDS.

Šef poslaničke grupe SNS i predsednik Administrativnog odbora Zoran Babić je, obrazlažući predlog odluke, rekao da je 5. novembra 2007. doneta odluka o davanju saglasnosti na pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u stručnoj službi Zaštitnika građana, a da se od tada obim posla ombudsmana uvećao.

Babić je rekao da je neophodna nova sistematizacija zbog otvaranja kancelarija Zaštitnika građana u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, kao i zbog porasta obima međunarodne saradnje i uloge ombudsmana u procesu evropskih integracija, ali i zbog povećanog broja pritužbi ombudsmanu.

Navodeći da je 92 odsto preporuka Zaštitnika građana ispunjeno čime država pokazuje ozbiljnost prema toj instituciji, Babić je rekao da je novom sistematizacijom predviđeno ukupno 76 radnih mesta sa 106 službenika i nameštenika.

U parlamentu se ranije danas oštro polemisalo o jednokratnoj pomoći zaposlenima u prosveti - dok je opozicija tvrdila da je predložena suma sramotna, naprednjaci su odgovornost za stanje u društvu, pa i u prosveti, pripisali prethodnoj vlasti.

Predlog da se prosvetarima isplati 7.000 dinara, što je suma do koje će se doći usvajanjem amandmana šefa poslanika SNS Zorana Babića, u jednom momentu je "branio" i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da njegova vlada daje malo, ali vodi državne finansije u plus, dok su nekadašnje vlasti davale mnogo i uvele državu u minus.

"Sedam hiljada dinara nije malo, a državu će koštati između 1,7 ili 1,8 milijardi dinara", ukazao je premijer i istakao da će se Srbija, ukoliko neko zaustavi reforme, vratiti u prošlost galupirajućeg javnog duga.

Ministar finansija Dušan Vujović precizirao je da će jednokratnu pomoć dobiti tačno 135.021 zaposlenih u prosveti, i to 75.361 lice u osnovnom obrazovanju, 33.608 u srednjem, 1.392 u učeničkom standardu, 22.392 u višem i visokom obrazovanju i 2.268 u studentskom standardu.

"Današnji zakon priznaje napor ljudi u prosveti. Mislim da je 7.000 dinara pravedna i dobra namera, setite se da su to i sindikati tražili", rekao je Vujović i istakao da država deli onoliko koliko ima i da se za to ne zadužuje.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.