Završen protest ispred Skupštine Srbije - podrška Kosovu

Izvor: Blic, 17.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen protest ispred Skupštine Srbije - podrška Kosovu

Oko 1.000 ljudi okupilo se juče u Beogradu ispred zgrade Skupštine Srbije u znak podrške Srbima sa Kosova i Metohije, povodom četvrte godišnjice martovskog pogroma u ovoj srpskoj pokrajini. Skup je simbolično počeo u 12.44, a po završetku povorka se uputila ka hramu Svetog Save, gde je održan parastos stradalima na Kosovu.

U isto vreme više ambasada i diplomatskih predstavništava i objekata „Mekdonaldsa" u Beogradu obezbeđivale su pojačane policijske snage opremljene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za razbijanje demonstracija. Ispred ambasada SAD, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Turske i objekata „Mekdonaldsa" u centru Beograda moglo se videti 10-15 pripadnika policije.

Četvrta godišnjica od nasilja kosovskih Albanaca nad Srbima na Kosovu i Metohiji obeležena je juče paljenjem sveća i parastosom koji je u manastiru Gračanica, pred oko nekoliko hiljada ljudi, služio vladika raško-prizrenski Artemije.

Parastosu je prisustvovao i ministar za KiM Slobodan Samaradžić koji je poručio da su Albanci, umesto kazne za martovski pogrom, „nagrađeni novom državom". Artemije je u besedi kazao da četiri godine nakon martovskih dešavanja 2004, srpski narod na Kosovu i Metohiji i danas krvari.

- Mi ovde u našoj svetoj Gračanici sabrali smo se da se setimo naših žrtava, koje su tada nedužne pale, kao i svih onih žrtava koje su pale u poslednjem kosovskom ratu, a posebno onih koji su živote izgubili posle rata - rekao je Artemije.

Parastos u pomen žrtvama martovskog nasilja služen je u svim crkvama i manastirima Raško-prizrenske eparhije. I u Beogradu su sveštenici predvođeni mitropolitom Amfilohijem služili u Sabornoj crkvi parastos za sve stradale u nasilju kosovskih Albanaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.