Završen Samit nesvrstanih - Beograd kao domaćin bio centar sveta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2021, 07:14

Završen Samit nesvrstanih - Beograd kao domaćin bio centar sveta

Ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je večeras da je Beograd kao domaćin Samita Pokreta nesvrstanih zemalja (PNZ) ovih dana bio centar sveta.

Selaković je gostujući u Dnevniku RTS rekao da nisu preterane ocene da je Samit Pokreta nesvrstanih najveći politički događaj u Evropi ove godine.

"Te ocene nisu preterane iz nekoliko razloga - multilateralni skupovi su u poslednjih godinu i po dana u jednoj vrsti blokade. Prošle godine niste imali ni održanu Generalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << skupštinu Ujedinjenih nacija u fizičkom formatu onako kako je to rađeno 73 godine pre toga. Ove godine veliki broj ministara spoljnih poslova čak nije ni došao u Njujork. Kada pogledate skupove u Evropi oni su u priličnoj meri bili i bivali ograničeni", naveo je Selaković.

U Beograd je, dodao je, stiglo 557 članova delegacija i ocenio da je prisustvo tolikog broja delegacija znak posvećenosti i poštovanja za skup, ali i za Srbiju.

"Potvrda međunarodnog ugleda Srbije, nas koji je predstavljamo, predsednika Vučića na prvom mestu, politike koja Srbija danas vodi jeste i prisustvo i obim ovoga skupa koji je danas okončan u Beogradu", naveo je ministar, uz ocenu da je to stvaranje nove slike i uloge Srbije u međunarodnim okvirima.

18.17 - Selaković na završnoj konferenciji: Solidarnost je ono što nam treba, Beograd je vaš dom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković danas je obraćajući se učesnicima Pokreta nesvrstanih na zatvaranju samita kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta, poručio da je potrebna solidarnost i ukazao na slobodoljubivost članica Pokreta koje poštuju vrednosti iz povelje Ujedinjenih nacija.

17.32 - Višinjin: Dolazak Lavrova na samit je dokaz odličnih odnosa Rusije i Srbije

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Višinjin rekao je danas za Tanjug da je dolazak ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova na Samit nesvrstanih u Beograd dokaz odličnih odnosa Moskve i Beograda.

13.38 - Mali: Za veću razmenu ukloniti trgovinske prepreke sa Iranom

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas sa iranskim diplomatama i tom prilikom istakao da je za veći obim trgovine dve zemlje važno ukloniti postojeće prepreke, saopštilo je Ministarstvo.

13.16 - Kvesta: Pokret ima ključnu ulogu danas u sistemu UN

Predstavnik Kube na Samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, ambasador te zemlje pri UN Pedro Luis Kvesta izjavio je da Pokret danas ima ključnu ulogu u sistemu UN u uspostavljanju izbalansiranog i jednakog sveta.

12.09 - Vang: Snaga Pokreta nezamenljiva, Kina podržava članice

Pokret nesvrstanih postao je nezamenljiva snaga u međunarodnim odnosima, a Kina je spremna da sarađuje sa njegovim članicama i nastaviće da ih podržava, poručio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji u pismu koje je drugog dana skupa kojim se obeležava 60. godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih pročitala ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo.

11.40 - Pre 60 godina borba protiv aperthejda, danas protiv kovida

Ono što je borba protiv aperthejda predstavljala za članove Pokreta nesvrstanih pre 60 godina danas je borba protiv virusa korona, ocenio je danas državni ministar inostranih poslova Nigerije Zubairu Dada.

Dada je na samitu u Beogradu kazao da je upravo za borbu protiv pandemije virusa korona i posledica koje je ostavila potrebno da se ponovo svi članovi Pokreta obavežu na poštovanje principa Pokreta uspostavljenih u Bandungu.

11.29 - Unapređenje saradnje sa Indijom i Irakom

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnim izaslanikom predsednika vlade i državnom ministarkom u Ministarstvu spoljnih poslova Indije Menakši Leki i tom prilikom složile se da postoji više strateških oblasti u kojima se saradnja dve zemlje može unaprediti, uključujući poljoprivredu, energetiku, trgovinu i kulturu.

10.39 - Vučić sa šefom diplomatije Azerbejdžana

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Republike Azerbejdžan Džejhuna Bajramova i izrazio posebno zadovoljstvo što je Srbija, zajedno sa Azerbejdžanom, kao predsedavajućim Pokreta nesvrstanih zemalja, organizovala u Beogradu obeležavanje važnog jubileja - 60. godišnjice osnivanja Pokreta.

10.18 - Potvrđeni dobri odnosi sa Angolom, Somalijom i Tadžikistanom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Angole Teteom Antoniom i tom prilikom se posebno zahvalio Angoli na čvrstom stavu po pitanju Kosova i Metohije i, kako je naveo, nedvosmislenoj podršci koju nam pruža u međunarodnim organizacijama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je razgovarao i sa ministrom trgovine i industrije Somalije Kalifom Abdijem Omarom, kome je poručio da je Srbija spremna da poveća broj stipendija za studiranje mladih Somalijaca u našoj zemlji.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković razgovarao je sa zamenikom ministra inostranih poslova Tadžikistana Muzafarom Mahmurodom Huseinzodom, kome je zahvalio na principijelnoj podršci te zemlje po pitanju Kosova i Metohije.

Plenarnom sednicom, uz učešće brojnih stranih zvaničnika, ranije danas, nastavljen je Samit kojim se obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, sa kojeg se šalje poruka da se samo zajedničkim radom, saradnjom, možemo uspešno suočavati sa izazovima, i da se mora raditi na uspostavljanju jednakosti u svetu.

Pokret nesvrstanih zemalja bio je i ostao konkretna, stvarna snaga koja se zalaže za mir u svetu, poručio je danas, otvarajući plenarnu sednicu, ministar spoljnih poslova Kameruna Ležen Mbela Mbela.

On je rekao da je pre 60 godina, zahvaljujući mudrosti osnivača Pokreta, utrt put velikom broju zemalja koje su stekle nezavisnost.

Mbela je naveo da je prvi samit u Beogradu 1961. godine osnažio početak Pokreta, uprkos svemu što ste dešavalo tada u svetu, čime su potvrđeni njegovi osnovni principi i ciljevi.

"Pokret je bio i ostao konkretna, stvarna snaga koja se zalaže za mir u svetu i iznosi težnje zemlja za slobodu i tada za oslobađanje od kolonijalizma", rekao je šef kamerunske diplomatije.

Dodao je da se Pokret godinama razvijao i bio pokretač velike istorijske dinamike.

Mbela je ukazao da se zemlje članice danas suočavaju sa preprekama i izazovima u novom svetskom poretku, te da je potrebno raditi na novoj arhitekturi sveta, koja će moći da ispiše novu stranicu istorije.

Prema njegovim rečima, potrebno je doneti novu međunarodnu politiku, koja bi branila interese pojedinaca i zajednica, uzela u obzir interese zemalja u razvoju i smanjila razliku između bogatih i siromašnih.

"Moramo da potvrdimo osnovne ciljeve Pokreta, pre svega stvaranje kolektivne bezbednosti u UN, kroz reforme Saveta bezbednosti koji treba da ispravi istorijsku nepravdu nanetu Africi, koja treba da dobije dva stalna i dva rotirajuća mesta u Savetu bezbednosti UN", rekao je Mbela.

Takođe, ukazao je da je potrebna aktivnija solidarnost među članicama u suočavanju sa izazovima terorizma, tehnološkog kriminala, klimatskih promena.

"Kamerun je dobar bilateralni partner, zemlja na koju Pokret može da računa", poručio je Mbela.

U ime ministra spoljnih poslova Burkine Faso, skupu se obratila predstavnica te države Evlin Ebodu, koja je ukazala da se 60-a godišnjica Pokreta obeležava u trenutku velike zdravstvene i finansijske krize.

"Obeležavanje 60-e godišnjice u Beogradu pokazuje našu očiglednu volju da nastavimo sa osnažavanjem veza prijateljstva i saradnje među članicama", rekla je Ebodu.

Dodala je da je šest decenija Pokret bio okvir za razmenu, susret, odbranu i čuvanje interesa zemalja članica.

"Pokret nam je omogućio da neumorno radimo na sprovođenju ciljeva koje smo sebi zacrtali - obezbeđuje nezavisnost država, njihov suverenitet i teritorijalni integritet, bezbednost nezavisnih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizma, segregacije, rasizma I svih oblika diskriminacije I hegemonije velikih blokova i sila", rekla je Ebodu.

Ona je, takođe, zahvalila državama Pokreta na solidarnosti i pomoći njenoj zemlji tokom pandemije korona virusa, dodajući da je pandemija ugrozila međunarodnu solidarnost.

Prema njenim rečima, Pokret se poslednjih godina suočava sa brojnim društvenim i političkim krizama, koje zahtevaju da se osnaži međunarodna solidarnost, kako bi sve zemlje mogle ravnopravno da se razvijaju.

U glavnom gradu Srbije okupilo se više od 105 zemalja, kao i još devet delegacija međunarodnih organizacija.

Dvodnevni samit počeo je juče obraćanjima predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rečima "dobrodošli kući", pozdravio učesnike, ukazujući da je važno da se razgovara o budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo.

"Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj", istakao je Vučić.

Učesnici samita poručili su juče da je pitanje jednakosti država i nacija i dalje aktuelno i ukazali da se problemi sa kojima je ceo svet suočen zbor pandemije virusa korona moraju da se rešavaju zajedno.

Poručeno je i da su principi na kojima je Pokret zasnovan - uzajamno razumevanje, multilateralizam i kolektivno delovanje aktuelni i danas.

Iskustvo iz prethodnih 60 godina pokazuje da se samo zajedničkim radom, saradnjom, može uspešno suočavati sa izazovima.

Na poslovima obezbeđenja manifestacije angažovano je više od 3.000 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.