Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštititi imovinu na Kosovu

Beograd -- Novoformirani ekonomski tim za Kosovo i jug Srbije učestvovaće u pregovorima o Kosovu, a ključno pitanje biće zaštita imovine Srbije.

Šef ekonomskog tima Nenad Popović najavio je, gostujući u Kažiprstu Radija B92, da će tim biti sastavljen od stručnjaka zaduženih za različite oblasti, kao i domaćih i međunarodnih savetnika. Njihov glavni zadatak će biti da naprave plan strateškog razvoja Kosova, pre svega srpskih zajednica, kao i plan razvoja juga Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Ključno pitanje ekonomskog dela pregovora o budućem statusu Kosova biće zaštita privatne i državne imovine srpskog naroda, kaže Popović: "Tamo je naša imovina, tamo je država Srbija ulagala 50-60 godina, tamo su milijarde dolara uložene. Danas postoji privatizacija imovine na Kosovu i Metohiji a mi ne učestvujemo u tom procesu privatizacije. Kako da učestvujemo kad ne možemo bezbedno da se krećemo! Pa nije ta imovina samo albanska, ona je i naša. Mi moramo prvo da centralizujemo tu imovinu, da shvatimo ko je vlasnik te imovine, da se izborimo za svoja prava što se tiče imovine i da u okviru toga pravimo dalju strategiju."

Bivši ministar za privrednu i privatizaciju Aleksandar Vlahović slaže se da Srbija ima vrlo jasan ekonomski interes na Kosovu. On je siguran da ukoliko ekonomski tim nastupi hladno, jasno i sa ekonomskim argumentima, Srbija može da realizuje svoje interese. Veoma je važno da se koriste činjenice, a ne emotivni argumenti koje niko u svetu ne razume, kaže Vlahović: "Radi se o velikim ulaganjima. Gotovo sva velika srpska preduzeća su svoja ulaganja realizovala na Kosovu i Metohiji i dovoljno je samo potkrepiti taj iznos ulaganja koji je otišao ka KiM. Srbija i dalje isplaćuje suvereni dug koji je završio u kosovskim preduzećima i koji iznosi ukupno negde oko 1,4 miliona dolara. Prosto je nemoguće otplaćivati suvereni dug koji je iskorišćen za razvoj kosovskih preduzeća a da u samom procesu privatizacije, odnosno pretvaranja društvene svojine u privatnu država Srbija se ni za šta ne pita."

Za ostvarivanje srpskih ekonomskih interesa, šef ekonomskog tima Nenad Popović će se založiti već početkom februara na tradicionalnom "Molitvenom doručku", koji svake godine organizuje američki predsednik. Popović je rekao da će za četiri dana tokom te manifestacije imati tridesetak susreta sa predstavnicima Bele kuće, Kongresa i Senata, ali i sa članovima albanskog pregovaračkog tima. Nenad Popović je predsednik međunarodne kompanije "ABS holding" i predsednik Istočnoevropskog centra za strateški razvoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.