Izvor: B92, 16.Dec.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštićeni svedok na suđenju Glavašu

Zagreb -- U nastavku suđenja Branimiru Glavašu i šestorici kooptuženih za ratni zločin nad Srbima u Osijeku 1991. saslušan je zaštićeni svedok pod rednim brojem šest.

Svedok, koji je uz ranije saslušanog pokajnika Krunoslava Fehira ključni svedok tužilaštva, saslušan je iza zatvorenih vrata, nakon što je predsednik sudskog veća Županijskog suda u Zagrebu Željko Horvatović iz sudnice bez obrazloženja isključio javnost.

Nakon njegove odluke iz sudnice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su udaljeni novinari i gledaoci, a ostale su samo stranke u postupku i predstavnici nevladinih organizacija koji od početka prate suđenje.

Zaštićeni svedok takođe nije saslušan u sudnici, već je zbog zaštite identiteta svoju izjavu dao iz posebne prostorije na Županijskom sudu uz prikriveno lice i izmenjeni glas, a njegov je govor video linkom prenošen u sudnicu.

Protiv Branimira Glavaša i šestorice saoptuženih vodi se sudski postupak za hapšenja, maltretiranja i likvidacije civila srpske nacionalnosti u Osijeku početkom 1990-ih godina.

Glavaš je u to vreme bio na čelu Sekretarijata za narodnu obranu, a sva šestorica saoptuženih bili su pripadnici Samostalne uskočke satnije (SUS).

U optužnici Državnog tužilaštva navodi se da su članovi te jedinice po naredbi prvooptuženog Glavaša izvršavali spomenute likvidacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.