Izvor: Blic, 28.Maj.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zastava Kosova u Evropskom parlamentu

Delegacija Skupština Kosova nastupila je na sastanku u Evropskom parlamentu (EP) u Briselu pod zastavom nezavisnog Kosova. To je prvi put da je zastava Kosova zvanično istaknuta u nekoj od institucija Evropske unije.



Na sastanku koji je nazvan "Prvi međuparlamentarni sastanak EP i Skupštine Kosova", zastava "nezavisnog Kosova" istaknuta je pored zastave EU, uprkos protivljenju grčke poslanice Ani Podimata.

"Nije u našoj nadležnosti da odlučujemo o >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << statusu Kosova kao nezavisne države", protestovala je Podimata na samom početku sastanka.

Tu primedbu je, međutim, odbacila predsedavajuća skupa i Delegacije EP za jugoistočnu Evropu, Doris Pak.

"Ustav Kosova je predviđen Ahtisarijevim planom, a mi smo taj plan u EP podržali dvotrećinskom većinom i zato se ovaj skup vodi uz kosovsku zastavu", izjavila je Pakova.

Podimata je nakon toga izjavila Tanjugu da je ono što se danas desilo u EP "apsolutno neprihvatljivo", te da će to pitanje pokrenuti u okviru političkih grupacija.

Delegaciju Skupštine Kosova predvodili su predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići i zamenik kosovskog premijera Ram Manaj. Sastanku je prisustvovala i predstavnica Evropske komisije, Genoveva Ruiz-Kalavera. Ona je za sutra najavila sastanak predstavnika Evropske komisije i kosovske vlade u Prištini, tokom kojeg će kosovska vlada Uniji predstaviti svoj "Akcioni plan" za učešće u procesu stabilizacije i pridruživanja.

"Moramo da nađemo načina da Kosovo učestvuje u svim regionalnim forumima" na Zapadnom Balkanu, izjavila je Ruiz-Kalavera.

Izvestilac EP za Kosovo, Holanđanin Jost Lagendajk, izjavio je da se boji da će zastoj u razmeštanju misije EULEKS uzrokovati probleme i za EU i za Prištinu, te se založio za što skoriji odlazak UNMIK-a s Kosova.

"Ahtisarijev plan je predivan, ali se on ne može u potpunosti primeniti sve dok se ne promeni sadašnji stav Beograda", tvrdi Lagendajk.

Jakup Krasnići je rekao da će posle 15. juna i stupanja na snagu ustava "nezavisnog Kosova", na teritoriji te srpske pokrajine "biti uveden red i poredak na osnovu ustava" koji je, prema njegovim rečima, podržala i EU.

"Skupština Kosova će pre 15. juna primeniti sva 44 zakona koje je predvideo Ahtisarijev plan", naveo je Krasnići.

"Do sada smo imali savršenu koordinaciju svih koraka s Evropskom unijom i očekujem da se to nastavi", podvukao je predsednik Skupštine Kosova.

Jeremić:Oštar protest zbog isticanja zastave Kosova

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je večeras da je MIP uputio oštar diplomatski protest Evropskom parlamentu (EP), jer je delegacija Skupštine Kosova nastupila u EP pod zastavom "nezavisnog Kosova".

"To jedna apsolutna neprihvatljiva manifestaciona postavka, jer Kosovo i Metohija nije nikakva nezavisna država", rekao je Jeremić Radio-televiziji Srbije.

On je naveo da je MIP "pre nekoliko časova uputio oštar protest" i da su bili u stalnom kontaktu i sa članovima EP iz Grčke, Španije ,Kipra, Slovačke i Rumunije koji su isto tako uložili protest. Jeremić je podsetio da "EU nije priznala nezavisno Kosova, ali da je neki broj država, na žalost, to učinio" i da je MIP "potpuno prateći i poštujući proceduru EP, uložio oštar diplomatski protest". Šef srpske diplomatije je izrazio očekivanje da se tako nešto neće ponoviti.

U Briselu, na sastanku "Prvi međuparlamentarni sastanak EP i Skupštine Kosova", zastava "nezavisnog Kosova" istaknuta je pored zastave EU, uprkos protivljenju grčke poslanice Ani Podimata. "Nije u našoj nadležnosti da odlučujemo o statusu Kosova kao nezavisne države", protestovala je Podimata na početku sastanka, ali je to odbacila predsedavajuća skupa i Delegacije EP za jugoistočnu Evropu Doris Pak.

Pakova je rekla da je "Ustav Kosova predviđen Ahtisarijevim planom, a mi smo taj plan u EP podržali dvotrećinskom većinom i zato se ovaj skup vodi uz kosovsku zastavu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.