Izvor: B92, 27.Sep.2010, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni mediji o ostavci Sejdijua

London -- Zapadni mediji izveštavaju o ostavci predsednika Kosova Fatmira Sejdijua, podsećajući da je ona podneta pred razgovore Beograda i Prištine.

Rojters ocenjuje da bi ostavka Sejdijua mogla destabilizovati krhku kosovsku političku scenu uoči razgovora s Beogradom koji još nije priznao nezavisnost Kosova.

Britanska agencija navodi da je na konferenciji za novinare u Prištini Sejdiju kazao da je podneo ostavku zato što poštuje mišljenje Ustavnog suda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je ocenio da je Sejdiju prekršio Ustav ostajući na čelu stranke.

Sejdiju, 58-godišnji profesor prava, 2008. je izabran drugi put za predsednika Kosova, ali je ostao i na čelu svoje stranke koja je druga po veličini partija u vladi premijera Hašima Tačija, podsetio je Rojters, ističući da je on bio na čelu kosovske delegacije u pregovorima sa Srbijom o statusu Kosova.

Britanska medijska kuća BBC, takođe, ukazuje na činjenicu da je Sejdiju podneo ostavku na funkciju predsednika, koja je uglavnom ceremonijalna, uoči razgovora Beograda i Prištine.

Američka agencija AP ocenjuje da ostavka Sejdijua dovodi u pitanje koalicioni sporazum sa Tačijevom strankom čija Demokratska partija Kosova predstavlja najjaču stranku u parlamentu.

Njihove dve stranke imaju komotnu vladajuću većinu, ali članovi Sejdijuove partije vrše pritisak na njega da javno pokaže neslaganje sa Tačijem, navodi AP, primećujući da je Tači pozdravio ostavku rečima da svi imaju obavezu da poštuju ustav države.

Ova agencija ocenjuje da odluka Ustavnog suda predstavlja prekretnicu za pravosudni sistem Kosova koji strani posmatrači često kritikuju zato što je pod uticajem korumpiranih političara i organizovanog kriminala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.