Zalihe lekova pri kraju

Izvor: S media, 13.Avg.2010, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zalihe lekova pri kraju

Srbiji preti nestašica lekova ukoliko domaće fabrike ne počnu da proizvode one medikamente koje apoteke imaju u malim zalihama. Jedan od takvih lekova je i antibiotik za decu "eritromicin", kojeg na zalihama ima za još deset dana, a druge zamene za njega nema.

Još gora situacija je i kada je u pitanju antibiotik "baktrim", jer su i njegove dve zamene takođe u deficitu. U rafovima apoteka nema ni lekova za epilepsiju "galepsin" i "karbapin", kao ni "nistatin" kapi za gljivice, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << a ni za njih nema zamene.

Proizvođači lekova ranije su apotekarskim ustanovama najavili da će pojedini lekovi biti deficitarni. Kao razlog zbog zastoja proizvodnje u "Galenici", "Apoteka Beograd" je dobila odgovor da se u fabrici sada proizvodnja prebacuje u neke druge pogone.

U "Galenici" su danas za "Blic" rekli da raspolažu sa višemesečnim lagerom celokupnog svog asortimana, tako da nestašice njihovih lekova u narednom periodu neće biti.

Razlog zastoja u proizvodnji "Jugoremedijinih" lekova je taj što uvode nove standarde u pogonu za antibiotike. Deficit "Srbolekovih" medikamenata proističe iz štrajka radnika, koji su obustavili proizvodnju. Jedino se "Hemofarm" do sada nije izjašnjavao, niti obavestio partnere zbog čega nekih njihovih lekova neće biti. Oni to ni danas nisu želeli da komentarišu.

Ali, nemačka "Štada", vlasnik "Hemofarma", u četvrtak je saopštila da će zbog gubitaka u Srbiji ograničiti prodaju, pa u odsustvu zvaničnih tumačenja to može biti protumačeno kao razlog za nestašice lekova vršačke firme i možda najava još većih problema na tržištu.

Da li je, možda, ovde reč o nestašici zbog pripreme poskupljenja lekova ili je to samo rezultat loše situacije u poslovanju, još nije poznato.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.