Izvor: B92, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zaključci EU neprihvatljivi"

Beograd -- Vojislav Koštunica izjavio da su za Srbiju neprihvatljivi zaključci samita Evropske unije koji se odnose na budući status Kosova.

Premijer je ocenio da je posebno "uvredljivo i neprihvatljivo da se osakaćenoj Srbiji za mirenje sa nasiljem nudi nagrada u vidu ubrzanog prijema Srbije u EU".

"Neprihvatljivo je da se o srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija govori kao o budućoj pravnoj i demokratskoj državi, kao i o protivpravnom dolasku misije EU u Pokrajinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi se sproveo Ahtisarijev plan za stvaranje jedne marionetske države", istakao je Koštunica.

On je takođe poručio da je neprihvatljivo da nema nastavka pregovora i da se, priznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti, podržava kršenje Povelje UN i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

75 odsto građana protiv razmene Kosovo - EU

Najnovije istraživanje agencije Politikum urađeno za Ministarstvo za Kosovo i Metohiju pokazuje da 67 odsto građana Srbije podržava ulazak u Evropsku uniju.

Međutim, tek 19 odsto spremno je da članstvo prihvati ukoliko je uslovljeno nezavisnošću Kosova, a 75 odsto ispitanika odbacuje ovakvu razmenu.

Inače, i ova anketa je pokazala da građani Srbije autonomiju Kosova vide kao najbolje rešenje ali da, istovremeno, većina očekuje da će pokrajina ipak dobiti nezavisnost.

"Neprihvatljivo je i da se o nezavisnom Kosovu govori kao o jedinstvenom slučaju, jer jednostrana nezavisnost ne bi predstavljala jedinstven slučaj već bi označila najopasniji presedan napravljen posle Drugog svetskog rata", naglasio je Koštunica.

"O zaključcima samita EU, Skupština Srbije će morati da se izjasni posle sednice SB UN, kada pregovarački tim bude podnosio izveštaj o pregovaračkom procesu", rekao je Koštunica.

Jeremić: Nepristojna ponuda

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić kaže da ne dolazi u obzir bilo kakva trgovina teritorijom Srbije radi njenog ulaska u EU.

"Ova vlada Srbije, naprosto, ne vidi pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije i pitanja budućnosti Srbije u EU kao stvari u istoj ravni koje mogu da budu kompenzirane jedna drugom, odnosno, ne dolazi u obzir bilo kakva trgovina našom teritorijom; može da bude parametar što se tiče našeg evropskog put", rekao je Jeremić.

Srbija se, kako je istakao Jeremić, "bori za očuvanje vitalnih interesa, a da je očuvanje teritorijalne celovitosti svakako vitalan interes". "Boreći se za očuvanje teritorijalne celovitosti, mi se borimo za našu evropsku budućnost", zaključio je srpski ministar.

Upitan da li to znači negativan odgovor na takvu ponudu EU, Jeremić je rekao da je to "nepristojna ponuda" i "toliko besmislena da je niko nije uputio" već da postoje takve insinuacije u medijima.

Povodom izjave britanskog premijera Gordona Brauna da je uslov za ulazak Srbije u EU priznavanje nezavisnosti Kosova, Jeremić je rekao da je to "individualni stav Velike Britanije", a ne stav EU.

"Srbija neće trgovati Kosovom"

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da Srbija nikada neće pristati na bilo kakvu trgovinu povodom Kosova, niti da neko ugrozi njen teritorijalni integritet, nudeći za uzvrat nešto brže evropske integracije.

"To je izbor na koji nikada nećemo pristati i u Evropi imamo mnogo saveznika koji nikada to od nas neće tražiti. Nastavićemo da delujemo braneći naš teritorijalni integritet i radeći na ubrzanju evropskih integracija. To su dva odvojena procesa", rekao je Đelić novinarima u Skupštini Srbije.

Roćen: Crna Gora će slediti EU

Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen najavio je danas da će Crna Gora po pitanju rešavanja statusa Kosova slediti politiku Evropske unije, ali je ponovio i da Crna Gora želi da se kosovsko pitanje reši dogovorom Beograda i Prištine.

"Crna Gora očekuje da će se kosovsko pitanje rešiti putem dogovora na dobrobit, ne samo Kosova, već regiona u celini", rekao je Roćen na novogodišnjem prijemu u podgoričkoj Vili Gorica.

On je rekao da Srbija neće prihvatiti da je neko ucenjuje povodom Kosova i da očekuje partnerski odnos koji podrazumeva da proces rešavanja statusa pripada Savetu bezbednosti UN, a pristup EU Evropskoj komisiji i zemljama članicama.

Đelić je dodao da je ciljni datum za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji 28. januar 2008.

On je rekao da mu je žao što je poslednji izveštaj Karle del Ponte bio negativan i da će Srbija učiniti sve da pronađe, uhapsi i izruči optužene za ratne zločine.

Proroković: Nema zamene "EU za Kosovo"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković izjavio da niko u Srbiji ne može pozitivno da odgovori na eventualnu ponudu Evropske unije da Srbija odmah dobije status kandidata EU u zamenu za nereagovanje Beograda ukoliko bude proglašena nezavisnost Kosova.

Niko u Srbiji ne može da prihvati takav uslov, jer bi time prekršio Ustav Srbije, rekao je Proroković.

On je objasnio da do takvog uslovljavanja ne može ni da dođe jer ne postoji nikakav pravni osnov za tako nešto.

Nemoguće su bilo kakve dalje integracije Kosova bez saglasnosti Srbije, pošto ne postoje entiteti nekih zemlja koji su samostalno članovi EU, jer da bi neko bio članica EU mora biti biti suverena država, članica Ujedinjenih nacija, istakao je on.

"Pregovori o rešavanju statusa Kosova nemaju alternativu i moraju pre ili kasnije da se nastave, a bolje je da se nastave u 2008. godini, nego da ih ponovno počinjemo u 2015. godini", ocenio je Proroković.

On je izjavio da niko od predstavnika Vlade Srbije nije pretio ekonomskim embargom Kosovu, ukoliko dođe do proglašenja nezavisnosti.

"Ako Kosovo proglasi nezavisnost, ono će onda sebe smatrati suverenom državom i ako Srbija želi da trguje sa Kosovom, mora će da potpiše bilateralni ugovor o trgovini, čije bi potpisivanje značilo da mi priznajemo tu nezavisnost", istakao je on.

Vlada Srbije, prema njegovim rečima, ne može da uradi tako nešto i dodao da predstavnici međunarodne zajednice, koji zagovoraju takvo rešenje i kosovski Albanci treba da razmisle o tome šta će se u tom slučaju desiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.