Izvor: B92, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakazana konstitutivna sednica

Novi Sad -- Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Vojvodine biće održana u subotu, sa početkom u 12 sati.

Na prvoj sednici, saglasno Poslovniku, biće verifikovani mandati izabranih poslanika, zatim će biti izabrani predsednik i potpredsednik Skupštine, kao i predsednici i članovi parlamentarnih radnih tela.

Na pokrajinskim izborima, koji su održani 19. septembra i 3. oktobra, Srpska radikalna stranka osvojila je 36 mandata, Demokratska stranka 34, Savez >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojvođanskih Mađara 11, Socijalistička partija Srbije osam, koalicija "Zajedno za Vojvodinu", Pokret snaga Srbije i Demokratska stranka Srbije po sedam, Reformisti Vojvodine i G17 plus po dva. Po jedan mandat osvojile su Demokratska stranka vojvođanskih Mađara, koalicija "Subotica naš grad", kao i grupe građana iz Inđije, Plandišta, Ade i Bačkog Petrovca.

Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, a skupštinom će do izbora predsednika predsedavati najstariji poslanik, Milijan Popović iz SRS.

Za sada nije poznato koje će stranke formirati skupštinsku većinu, a dosadašnji predsednik Skupstine Vojvodine i predsednik LSV Nenad Čanak, prošle subote je rekao da je u pregovorima o formiranju nove pokrajinske vlasti, LSV dobila mesto predsednika skupštine. On je dodao da je Predsedništvo LSV za tu funkciju kandidovalo generalnog sekretara partije, Bojana Kostreša.

Iz DS, međutim, nije stigla zvanična potvrda da su pregovori okončani i da će Kostreš biti predsednik Skupštine Vojvodine, iako je potvrđeno da se o tome razgovaralo. DS tvrdi da pregovori o konstituisanju nove pokrajinske vlasti još nisu završeni i da se ne može reći da će novu koaliciju na vlasti definitivno činiti DS, SVM, PSS i Zajedno za Vojvodinu, u okviru koje je i LSV, uz podršku nekih grupa građana.

DS još pregovara sa DSS, o mogućem učešću te stranke u vlasti u Vojvodini. DSS, međutim, isključuje mogućnost saradnje sa LSV, a u više navrata predstavnici te stranke isključili su i mogućnost saradnje sa SVM.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.