Zahlađenje odnosa Beograda i Zagreba

Izvor: Blic, 05.Dec.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahlađenje odnosa Beograda i Zagreba

Hrvatske vlasti nastup pred Međunarodnim sudom u Hagu u korist nezavisnosti Kosova vide kao jedan od poslednjih obračuna sa prošlošću. Iako će Hrvatska nastupiti sa tih pozicija, ali i s pozicije vodeće zemlje u regionu, tamošnja vlast u tome ne vidi problem za dobrosusedske odnose sa Srbijom. U Beogradu se nastup Hrvatske, međutim, već ocenjuje kao još jedan momenat koji će dovesti do zahlađenja odnosa, ali kako eksperti ističu - kratkotrajno.

Jučerašnje svedočenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Bugarske u korist kosovske nezavisnosti pred Međunarodnim sudom pravde vođa srpskog tima Dušan Bataković ocenio je kao "zabadanje noža u leđa Srbiji". U istoj ulozi u ponedeljak mogla bi da se nađe i Hrvatska. Prema najavama, ova država će u Hagu govoriti o raspadu Jugoslavije, a njeni predstavnici pokušaće Zagreb da predstave kao dobrog saveznika Amerike i vodećih zemlja Evropske unije. Kako kaže Vesna Pusić, predsednica SNS, stranke čiji je član Stjepan Mesić, Hrvatska će u Hagu pokušati da raščisti odnose iz prošlosti.

- Očekujem da ćemo se u Hagu obračunati sa prošlošću jer ništa nije raščišćeno. Ne znam kakva će biti reakcija Srbije. Nadam se da se naši odnosi neće pogoršati - kaže Pusićeva za "Blic".

U Beogradu, međutim, kažu da je potez Hrvatske očekivan i već vide novo zahlađenje odnosa.

- Za odnose dve zemlje najzdravije bi bilo da Hrvatska nije ni podnela podnesak. Sigurno je da svedočenje pred Međunarodnim sudom neće poboljšati odnose dve zemlje i da će doći do kratkotrajnog zahlađenja - smatra Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog odbora Ministarstva spoljnih poslova.

Ivan Vejvoda, direktor Balkanskog fonda za demokratiju, nada se da hrvatski nastup neće iznova narušiti saradnju Zagreba i Beograda.

- Dobrosusedski odnosi su jedan od prioriteta za priključivanje EU. Mi ćemo im reći da se ne slažemo s njihovim stavom o Kosovu, ali ćemo ubrzo nastaviti da sarađujemo - tvrdi Vejvoda.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kad ne znaju na koju stranu, Bugari udare po Srbima

Izvor: Press, 05.Dec.2009

Srpski pravni tim koji vodi diplomatsku bitku za Kosovo pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu bio je jako razočaran energičnim nastupom Bugarske u korist albanske strane i javno ga je protumačio kao nastavak tradicije Bugarske da u ključnim trenucima zabija nož u leđa Srbiji. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.