Zagreb će tražiti izručenje Glavaša

Izvor: B92, 21.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb će tražiti izručenje Glavaša

Zagreb -- Hrvatska će vrlo brzo od BiH zatražiti izručenje Branimira Glavaša i neće čekati da prođe 40 dana, što je po međunarodnoj konvenciji rok za upućivanje zahteva.

Hrvatski ministar pravde Ivan Šimonović rekao je da je to ministarstvo tek danas od sudskih vlasti iz BiH dobilo informaciju o roku od 40 dana u kome mora da dostavi zahtev za izručenjem poslanika Glavaša, koji je nepravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskih civilima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Osijeku 1991. godine,

Šimonović je dodao da je tek danas ostvarena procesna pretpostavka da se počne pripremati zahtev za izručenje Glavaša.

Većina potrebne dokumentacije je već prikupljena, a zahtev će biti upućen vrlo brzo jer se neće čekati krajnji rok, rekao je hrvatski ministar pravde.

Govoreći o inicijativama za rešavanje pitanja izručenja među državama s područja bivše Jugoslavije, on je rekao da Hrvatska jedina ustavom sprečava izručenje svojih državljana.

On je, međutim, dodao da se u okviru priprema za najavljene promene ustava radi i na izmeni te odredbe, jer to traži EU zbog evropskog naloga za hapšenje, po kome će hrvatski građani moći da budu izručeni zemljama EU.

Ministarstvo radi i na tome da se sa susednim zemljama, koje nisu članice EU, potpišu bilateralni sporazumi na osnovu kojih bi međusobno mogli da budu izručivani građani, rekao je Šimonović, dodajući da bi se tu radilo samo o okrivljenima za organizovani kriminal i korupciju.

Rekavši da se radi na tome da se izbegne zloupotreba dvojnog državljanstva, on je najavio dopunu sporazuma s BiH iz 1996. po kojoj je moguće izdržavanje zatvorske kazne u drugoj državi, ali uz pretpostavku da na to pristane osuđeni.

Šimonović smatra je bilo apsurdno što je osuđeni birao da li hoće u zatvor ili neće, priznajući da nije bilo previše zainteresovanih za takvu mogućnost.

Prema izmenjenom sporazumu, izdržavanje kazne moglo bi se sprovesti i bez saglasnosti osuđenog, ali bi od toga mogli da budu izuzeti osuđeni zbog vojnih, političkih i finansijskih nedela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.