Zabrinutost u EU zbog nesuglasica o Kosovu

Izvor: Blic, 22.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinutost u EU zbog nesuglasica o Kosovu

Evropska unija, koja bi trebalo da zameni postojeću civilnu administraciju UN na Kosmetu, ne želi da preuzme misiju ukoliko na Savetu bezbednosti ne bude postignut jedinstven stav o budućnosti Kosova, saznaje „Blic". EU je neophodna saglasnost stalnih članica SB oko rezolucije čime bi se, između ostalog, nadomestio nejedinstven stav o Kosovu koji trenutno vlada među zemljama članicama EU.

Zvanična Moskva nema ništa protiv da se na SB UN odredi mandat nove civilne misije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Međutim, Rusija se zalaže da se ne menja postojeća Rezolucija 1244 i da se mandat odredi na njenim osnovama, to jest teritorijalnom suverenitetu i integritetu Srbije na KiM.

Evropski komesar za proširivanje Oli Ren izjavio je juče u Evropskom parlamentu da je nužno jedinstvo unutar EU i u SB UN da bi se došlo do rešenja za status Kosova i ocenio da bi odlaganje ili neprihvatanje predloga Martija Ahtisarija gurnulo Kosovo ka „agoniji" i nestabilnosti. Ren je apelovao na jedinstvo članica EU u rešavanju statusa Kosova i rekao da radi na tome da se u SB UN postigne jedinstven stav i usvoji rezolucija.

Ren je istakao „da neće ni da razmišlja o najgorem scenariju" koji bi se dogodio ako ne bi bila usvojena rezolucija SB UN o Kosovu, „jer bi ti bilo jako nepovoljno za EU, Kosovo i Srbiju".

Pojedine članice EU su protiv nezavisnosti Kosova: Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka, dok Mađarska ima veoma rezervisan stav. Grčka ministarka spoljnih poslova Dora Bakojani izjavila je juče, posle susreta sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom, da „ima vremena za dalje pregovore o budućem statusu Kosova pošto se formira nova srpska vlada".

Lavrov: Veto na Ahtisarijev predlog

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ponovio je juče da će, ukoliko u SB UN bude, u vezi budućeg statusa Kosova, pokušaja da se Srbima nametne nešto što im je neprihvatljivo, to biti neprihvatljivo i za Rusiju. Lavrov je nagovestio da će Rusija upotrebiti pravo veta ukoliko u Savetu bezbednosti UN dođe do glasanja o aktuelnom predlogu budućeg statusa Kosova specijalnog izaslanika svetske organizacije Martija Ahtisarija. „Nećemo se suzdržavati. To je stvar principa", rekao je Lavrov poslanicima Donjeg doma ruskog parlamenta i dodao: „To se dotiče suviše stvari - političkih, istorijskih i duhovnih."

Najmoćnije zemlje EU, koje su i članice Kontakt grupe - Nemačka, Italija, Francuska i Velika Britanija - razlikuju se samo u pristupu kojom taktikom i procesom doći do nekog oblika nezavisnosti.

Zahtev Rusije da se pregovori nastave i to pod pokroviteljstvom nekog drugog pregovarača u EU odbacuju. Evropski komesar za proširenje Oli Ren ove nedelje javno se usprotivio predlogu Rusije i ocenio da je Ahtisari uradio „sjajan posao".

Generalni stav EU je da kosovsko pitanje ne treba odlagati već što skorije doneti rešenje. Izaslanik EU za Kosovo Štefan Lene založio se juče u Beču za brzo rešavanje statusa jer smatra da će u suprotnom doći do „pogoršanja situacije". Lene je ocenio da na Kosovu postoji „velika frustracija zbog nedefinisanog statusa" i da tu atmosferu mogu da iskoriste ekstremisti za izazivanje „eksplozivnog" stanja.

Nemačka, država sa najvećim kontingentom vojske na KiM (3.900) i trenutno predsedavajuća Unijom, zalaže se da se rešenje odredi što pre, ali ne i po svaku cenu.

U diplomatskim krugovima navodi se da Nemačka nema problem kada je reč o statusu Kosova već ima „malo rezervisan stav" u pogledu dinamike procesa. Za njenu diplomatiju uslovljena ili nadgledana nezavisnost jeste oblik prelaznog i održivog rešenja koje će se, uz značajnu međunarodnu finansijsku pomoć, održati mir na Kosovu. Iako je na početku godine u Berlinu najavljeno da je tokom nemačkog predsedavanja EU najvažnije pitanje rešenje Kosova, u poslednje vreme, u diplomatskim krugovima, nezvanično se može čuti da bi Nemci najradije da se status ne određuje u vreme njihovog predsedavanja, do 1. jula.

I Italija, iako rezervisana oko brzine rešavanja kosovske krize, smatra da je neki oblik nezavisnosti održivo rešenje. Francuska podržava nezavisnost Kosova i protiv je bilo kakvog odlaganja kosovske priče. Velika Britanija je na istoj liniji kao i SAD: nezavisnost što pre.

Predlog Ahtisarijevog rešenja biće objavljen u SB UN u ponedeljak, a ambasador Nemačke pri UN Tomas Matušek izjavio je da će ga 31. marta razmatrati Kontakt grupa. Sednica SB o tome zakazana je za 3. april.

Dejvid Kramer, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD zadužen za zemlje bivšeg SSSR, međutim, nije juče u Briselu mogao da isključi mogućnost ruskog veta na rezoluciju SB UN.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.