Izvor: B92, 10.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana na Kosovu za Lazarevu gardu

Priština, Beograd -- Samoproklamovana Garda cara Lazara najavila je skup u Kosovskoj Mitrovici za 14. oktobar.

Pretres lokala u Kosovskoj Mitrovici

Kosovska policijska služba i policija UNMIK-a obavili su danas posle podne pretres nekoliko prodavnica u ulici Lole Ribara u Kosovskoj Mitrovici, zbog sumnje da se u tim lokalima mogu naći amblemi i zastave Garde Svetog cara Lazara, saopštio je KPS.

Pretres je naložio Opštinski sud u Kosovskoj Mitrovici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na osnovu odluke specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija, a u akciji nisu pronađeni simboli Garde cara Lazara, koja na Kosovu ima status ilegalne grupe, navodi se u saopštenju.

Ta organizacija, kojoj je delovanje zabranjeno na Kosovu, zatražila je povlačenje Kfora, UNMIK-a i KPS-a sa Kosova, kao i razoružavanje albanske organizacije Ana. UNMIK je najavio da neće dopustiti prisustvo ili aktivnosti Garde cara Lazara na Kosovu.

"Prema izvršnoj uredbi šefa UNMIK-a, aktivnosti ili prisustvo ove organizacije su zabranjene jer se smatraju pretnjom za red i zakon. Najave za protest imaju provokativnu prirodu i smatra se da mogu stvoriti etničke tenzije", rekla je portparolka administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu Mirjam Desabl.

Ona je u Prištini navela da organizacije koje zagovaraju nasilje i pozivaju na etničke tenzije "nemaju mesta" na Kosovu.

Šef UNMIK-a Joahim Riker doneo je u junu uredbu kojom se Garda cara Lazara smatra paravojnom organizacijom.

Mirjam Desabl je rekla da su povodom najava protesta "bezbednosne snage, Kfor i policija, spremne da ispune svoj mandat i zabraniće aktivnosti ove organizacije".

Portparol Kosovske policijske službe Veton Eljšani na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare u Prištini rekao je da će policija delovati u skladu sa izvršnom uredbom šefa UNMIK-a.

"Mi nismo zabranili proteste koje su u skladu sa zakonom, ali Garda cara Lazara je ilegalna organizacija, i tako će se tretirati. Način našeg reagovanja zavisiće od situacije. Mi ne zabranjujemo građanima da protestuju, ali ne i ovoj organizaciji", rekao je Eljšani.

Dodao je da posebne ekipe policije i UNMIK-a istražuju pojavu osoba sa uniformama paravojne organizacije Albanska nacionalna armija (Ana) kod Podujeva.

Prema njihovim rečima, bezbednosne snage će se prema svim paravojnim jedinicima odnositi na isti način.

"Naš stav oko bilo kakve ilegalne organizacije koja predstavlja rizik za kosovsko društvo je isti. Mi ćemo nastaviti da kontrolišemo situaciju i reagovaćemo kao i u slučaju drugih ilegalnih organizacija", rekao je portparol Kfora Bertnan Bono.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severne Kosovske Mitrovice Nebojša Jović pozvao je organizatore skupa Garde cara Lazara da odustanu od skupa u Kosovskoj Mitrovici jer to može da šteti kosovskim Srbima.

Jović je najavu održavanja skupa Garde cara Lazara na severu Kosova nazvao "zlonamernom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.