Za jedan mandat je potrebno 13.000 glasova

Izvor: Večernje novosti, 09.Feb.2014, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za jedan mandat je potrebno 13.000 glasova

UKOLIKO odziv na predstojećim parlamentarnim izborima bude sličan kao i prilikom nadmetanja 2012. godine, političkim strankama i koalicijama za jedno poslaničko mesto biće potrebno oko 13.000 glasova. Ovu računicu može da pokvari samo veliki broj „bačenih“ glasova, tačnije ako više izbornih lista ne pređe cenzus. U tom slučaju, jedan mandat može doneti i manja podrška birača. Programski direktor CeSID Đorđe Vuković kaže za „Novosti“ da se vrednost jednog poslaničkog mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << ne može znati dok ne bude poznat odziv građana na izborima: - Ukoliko na birališta izađe oko četiri miliona građana, može se očekivati da će mandat vredeti između 12.000 i 14.000 glasova. Zavisiće i od toga koliko izbornih lista ne osvoji najmanje pet odsto glasova, tačnije ostaje ispod praga koji je neophodan za ulazak u parlament. Digitron u ruke polako uzimaju i manjinske stranke u Srbiji, koje će učestvovati u izbornoj trci. Za njih važi prirodni cenzus, tačnije kada bude poznata vrednost poslaničkog mandata, oni će na toliko glasova dobijati po jedno mesto. - Na izborima 2012. godine za poslanika je bilo potrebno oko 13.000 glasova, međutim sada očekujemo manju izlaznost i mislimo da će biti dovoljno između 11.000 i 12.000 glasova - smatra Emir Elfić, koji predvodi listu pet bošnjačkih i mađarskih stranaka. ISTI BROJ POTPISA Iako za manjinske stranke na važi isti cenzus kao i za ostale partije i koalicije, prilikom predaje izbornih lista, oni takođe moraju da prikupe 10.000 potpisa.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Za jedan mandat 13.000 glasova

Izvor: B92, 10.Feb.2014, 08:48

Beograd -- Već se zna približna izborna računica ako odziv bude približno kao na glasanju 2012. Ova kalkulacija zavisi i od oga koliko će lista preći cenzus, pišu Novosti...Ukoliko odziv na predstojećim parlamentarnim izborima bude sličan kao i prilikom nadmetanja 2012.političkim strankama...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.