Za Račak je izmišljen dve godine zatvora; Svi smo Ivan Todosijević

Izvor: B92, 05.Dec.2019, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za "Račak je izmišljen" dve godine zatvora; "Svi smo Ivan Todosijević"

Priština -- Bivši kosovski ministar uprave i lokalne samouprave Ivan Todosijević osuđen nepravosnažno na dve godine zatvora jer je za zločin u Račku rekao da je izmišljen.

Presuda Todosijeviću, bivšem predstavniku srpske zajednice u prištinskoj vladi, izrečena je danas na osnovu optužnice koja ga tereti za "podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku ili etničku mržnju, podele ili netrpeljivost", javila je KTV.

Predsedavajući sudija Musa Konjeli rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će izvršenje zatvorske kazne biti izvršeno nakon što presuda postane pravosnažna.

Suđenje Todosijeviću, koji je funkcioner Srpske liste, počelo je pre dva dana u Osnovnom sudu u Prištini.

Optužnica protiv Todosijevića je podignuta zvog toga što je on povodom 20-godišnjice od NATO agresije na ceremoniji u Zvečanu rekao da je "povod za agresiju na našu zemlju bila takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

"A, upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“, izjava je Todosijevića zbog koje je početkom aprila protiv njega pokrenuta istraga.

Pre toga tadašnji kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, smenio ga je sa funkcije ministra zbog "govora mržnje i vređanja žrtava Račka".

Todosijević se na suđenju izjasnio da se ne oseća krivim, a njegov advokat, Nebojša Vlajić, zatražio je oslobađanje od optužbi ocenjujući presudu kao "skandaloznu".

Vlajić je u izjavi za Tanjug rekao da je Todosijević osuđen za krivično delo "izazivanje nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje, razdora ili netrpeljivosti".

Inače, Todosijević je na poslednjim izborima za kosovski parlament izabran za jednog od 10 poslanika Srpske liste.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, poručio je, povodom presude izrečene Todosijeviću, da je prištinsko pravosuđe i zvanično danas suspendovalo sva prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, na slobodu mišljenja i govora.

"Svi smo mi Ivan Todosijević", naveo je Đurić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema rečima Đurića, ono što je Todosijević izrekao smeta Prištini, jer njihova lažna država kao kula od karata počiva na lažima i prikrivanju zločina, i zato se panično plaše svakog glasa istine.

"Albanski šovinisti danas su i zvanično suspendovali sva prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na slobodu mišljenja i govora, osudivši Ivana Todosijevića na dve godine zatvora zbog toga što je, na osnovu istorijskih činjenica, izrekao ono što svaki Srbin zna i oseća", poručio je Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da je Ivan Todosijević danas i zvanično postao žrtva aparthejda zbog smelosti da govori istinu i država Srbija će mu pružiti svaki vid zaštite od progona.

"Srpski narod niko ne može sudskim presudama i dekretima primorati da prihvati isfabrikovane interpretacije prošlosti, zatvori oči pred nepobitnim istinama o izmišljenom zločinu nad civilima u Račku i da pristane na zataškavanje zločina koje su činili teroristi UČK", naveo je Djurić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivšem ministru dve godine zatvora zbog tvrdnje da je zločin u Račku lažiran

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Dec.2019

Bivši ministar uprave i lokalne samouprave, Ivan Todosijević, osuđen je nepravosnažno na dve godine zatvora zato što je za zločin u Račku rekao je da je izmišljen...Presuda Todosijeviću, bivšem predstavniku srpske zajednice u prištinskoj vladi, izrečena je danas na osnovu optužnice koja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.