Za Milosavljevića i Obradovića nema mesta

Izvor: Blic, Beta, 16.Apr.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Milosavljevića i Obradovića nema mesta

Smanjenje broja resora jeste tema o kojoj se i dalje raspravlja u samoj Vladi Srbije, ali samo s jednim ciljem - kako što više iznervirati koalicionog partnera, dok niko ne razmišlja o tome da je suština smanjenja Vlade u efikasnijoj upravi.



Iako je predsednik Srbije Boris Tadić pre tri dana rekao da trenutno nema mesta smanjenju broja resora u Vladi Srbije zbog koalicionih odnosa, čitaj stabilnosti vlade, licitiranje foteljama ne prestaje. Poslednja spekulacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja je stigla iz Vlade jeste da bi ministar zdravlja Tomica Milosavljević mogao da se povuče a da mu je ponuđeno ambasadorsko mesto u Kanadi.

Prema toj računici, na njegovo mesto mogao je da dođe do sadašnji ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić, a resor nekadašnjeg predsednika Skupštine bio bi pripojen Ministarstvu infrastrukture Milutina Mrkonjića. Iz G17 je to juče odmah demantovano rečima da je Milosavljević čovek kome je poveren odbor G17 plus u Beogradu i da nema razloga za povlačenjem. Ono o čemu se uveliko razgovara jeste ko bi mogli da budu žrtveni jarci ukoliko deo smanjenja Vlade dođe.

Lideri DS, G17 plus i SPS tu najčešće pominju imena ministra trgovine Slobodana Milosavljevića i ministra prosvete Žarka Obradovića, a na listi je i ministarka telekomunikacija Jasna Matić.

Trgovina bi bila pripojena resoru ekonomija, dok bi prosveti bili pripojeni sport i omladina, a telekomunikacije bi bile pripojene infrastrukturi.

Interesi stranaka koji čine vladajuću koaliciju i dalje su jači od potrebe da, makar pod plaštom ekonomske krize, ova Vlada učini sve da dobijemo efikasniju, a ne jefitiniju izvršnu vlast. To se od 2000. godine „zaboravljalo" i pravdalo, kao i danas, koalicionim odnosima.

S druge strane, prava pretnja da Vlada padne ne postoji jer oko tog pitanja nije jedinstvena opozicija, a rušenje Cvetkovićevog kabineta iznutra nikome ne pada na pamet.

To potvrđuje i portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan tvrdnjom da u ovom trenutku ne postoji nikakav razlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jer je Vlada Srbije stabilna, a stranke vladajuće koalicije imaju stabilan rejting koji je raste. „Ne postoji ni strah (od izbora), naročito kada je reč o DS, jer ima najveći rejting, ali postoji odgovornost sa naše strane da zemlju ne uvlačimo u takvu avanturu", rekla je Trivan.

Prema njenim rečima, mnogi od onih koji sada govore o izborima imaju problem sa cenzusom, a najveći broj stranaka koje čine opoziciju u stvari se boji izbora.

Zašto Mrkonjić nije podneo ostavku

Posle saveta iz SPS da bi neko njegovu ostavku mogao da iskoristi u krojenju tesnijeg odela za Vladu, tačnije kao argument za smanjenje resora, ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić je odustao od priče o ostavci.

- On je odmah posle sastanka kolegama u kafani objašnjavao da je hteo da skrene pažnju na problem. Međutim, stranačke kolege su mu rekle da nije pravo vreme da izleće sa takvim izjavama - kaže naš sagovornik iz Vlade Srbije. Mrkonjić je prošlog petka posle sednice Saveta za infrastrukturu nudio ostavku nezadovoljan oko transfera sredstava za eksproprijaciju zemljišta za koridor 10. U ponedeljak je odustao od ideje.

Dinkić plaća kafu za celu Vladu

Na današnjoj sednici Vlade neće biti besplatnih pića, ali bi prema dogovoru među ministrima, prvu turu kafa trebalo da plati ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Za turu koju čine kafa i kisela voda za sve koji prisustvuju sednicama lider G17 plus trebalo da izdvoji oko 2.500 dinara. Dogovoreno je da svaki član Vlade plati sam po jednu turu, što praktično znači da će biti dužni da dva puta godišnje plate piće kolegama.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ružić (SPS): Niko nam nije ponudio smanjenje Vlade Srbije

Izvor: Kurir, 16.Apr.2009

BEOGRAD, 15. aprila 2009. (Beta) - Predsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) Branko Ružić negirao je da se socijalisti najviše opiru smanjenju broja ministarstva u srskoj vladi i dodao da toj partiji niko nije ponudio bilo kakav model smanjenja. U intervjuu za sutrašnju Politiku,...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.