ZABORAVILA POLJUPCE: Kolinda ucenjuje Tomu Nikolića!

Izvor: Kurir, 03.Feb.2016, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZABORAVILA POLJUPCE: Kolinda ucenjuje Tomu Nikolića!

Hrvatska predsednica posetu šefa naše države Zagrebu uslovljava rešavanjem pitanja iz tzv. Domovinskog rata.

BEOGRAD - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvoreno ucenjuje srpskog šefa države Tomislava Nikolića!

Naime, ona je zvaničnu posetu Nikolića Zagrebu uslovila rešavanjem pitanja iz tzv. Domovinskog rata!

Naime, povodom spekulacija hrvatskih medija da je zvanični Zagreb odložio Nikolićevu posetu zbog njegovog protivljenja proglašenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Alojzija Stepinca za sveca, iz kabineta Kitarovićeve je Kuriru poručeno da taj susret nije ni planiran. Takođe, navedeni su i uslovi da bi se sastanak uopšte i desio.

„Ne može biti odloženo nešto što nije ni planirano. Uslov za sastanak predsednice Hrvatske sa predsednikom Republike Srbije je poznat. Do sastanka će doći kada dođe do rešavanja najmanje jednog od otvorenih pitanja, kao što su nestali u Domovinskom ratu, povrat imovine, arhivske građe, kulturnog dobra, pa sve do graničnog pitanja“, stoji u dopisu iz kabineta predsednice Hrvatske našim novinama.

Problem i Stepinac?

Inače, ranije je zagrebački Jutarnji list, pozivajući se na diplomatske izvore, kao glavni razlog odlaganja susreta predsednika Hrvatske i Srbije naveo nedavni Nikolićev zahtev papi Franji da zaustavi proces kanonizacije Alojzija Stepinca.

- To znači da još neko vreme neće doći do hrvatsko-srpskog sastanka na vrhu, iako je u Beogradu objavljeno da će se to dogoditi prilično brzo, ali s Pantovčaka smo dobili odgovor kako ne postoji nikakav dogovor o bilateralnom susretu, koji se najavljuje već 12 meseci - naveo je Jutarnji.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ističe da ga ne iznenađuje ovakav razvoj događaja na relaciji Zagreb-Beograd.

- Hrvatska politika iz faze ekstremnog nacionalizma u skorije vreme je ušla u fazu ispoljavanja neoustaških ideja i potpuno je ekstremistički radikalizovana. U kontekstu takvog pristupa nove hrvatske vlade, najnormalnije je da oni teže kvarenju odnosa sa Srbijom - kaže Anđelković.

Prema rečima našeg sagovornika, „prirodno je da, ako su već krenuli takvim ekstremističkim kursom, svaku stvar koriste za pogoršavanje odnosa“.

Ne  komentarišu

- Tako i legitimnu posetu papi i legitimno iznošenje stavova Srbije mogu da interpretiraju na način koji bi se tumačio tako kako se tumači - kao razlog odlaganja posete. Oni grade svoju politiku na provokacijama prema Srbiji i javno mnjenje u Hrvatskoj jeste srbofobno. Svakom ko hoće jeftin rejting najlakše je da podigne tenziju na toj strani - zaključuje Anđelković.

Predsednik Nikolić se u toku jučerašnjeg dana nije oglašavao, a iz njegovog okruženja saznajemo da je inicijativa za njegovu posetu Zagrebu potekla upravo od Kitarovićeve, i to na samitu „Brdo-Brioni“, održanom u glavnom gradu Hrvatske.

Išao i kod pape

Posle povratka iz Vatikana, gde je boravio 11. septembra 2015, Nikolić je naveo da je razgovor s papom Franjom o kardinalu Stepincu bio veoma otvoren i da je papi rekao da je uloga kardinala u Drugom svetskom ratu bila veoma loša.

- U najmanju ruku, nije smeo da ćuti kada neko ubije milion i više građana samo zato što nisu katoličke vere, i to je veoma loša uloga za vreme rata - rekao je tada Nikolić i preneo da mu je papa u jednom trenutku rekao da „nigde ne žuri u pogledu proglašenja kardinala za sveca“.

ČINJENICE

Raniji susreti

KITAROVIĆ-NIKOLIĆ

27. septembar 2015, Njujork, 69. zasedanje Generalne skupštine UN

25. novembar 2015, Zagreb, samit u okviru procesa Brdo-Brioni

Aleksandar Popov, Centar za regionalizam

POVUČEN VUČIĆEV POZIV KITAROVIĆEVOJ

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam smatra da je moguće da do susreta neće ni doći, a kao razlog navodi to što je predsednik Nikolić povukao poziv koji je premijer Vučić uputio hrvatskoj predsednici.

- Ima tu svega, ali bih podsetio da je tokom inauguracije Kolinde Grabar Kitarović Vučić predsednicu Hrvatske pozvao u zvaničnu posetu Srbiji, što je ona prihvatila, ali je srpski šef države povukao poziv, te ovim potezom ona samo vraća lopticu - procena je Popova.

Autor: Ivana Šaronjić,Foto: Beta

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.