Vulin u poseti Feketiću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2016, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin u poseti Feketiću

Ministar za rad, zapošljavanje, boračaka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetio je danas Društvo za zaštitu majki i dece "Izida" u Feketiću, gde je poručio da se vrednost društva ne meri prema tome kako se odnosi prema svojim najsnažnijima i najbogatijima, već kako se odnosi prema svojim najslabijima, najsiromašnijima.

U okviru Društva u Feketiću radi Centar za boravak dece i omladine sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, kao i vrtcih "Pinokio".

Korisnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tu imaju priliku da kroz kreativne radionie iskažu svoju maštovitost, kao i da se radno angažuju u staklencu

u kome se proizvodi lekovito i začinasko bilje, kao i da ppohađaju grnčarsku i tkačku radionicu.

"Osobe sa posebnim potrebama su deo našeg društva i moramo da otvorimo sebe i svoja srca i svoju zajednicu za sve njih. Ili ćemo se osećati kao deo zajednice i svako biće u zemlji će imati bar istu priliku da traga za svojom srećom ili nećemo biti dobro društvo", rekao je ministar.

On je podvukao da Srbija mora da pokaže koliko joj je stalo do svakog građanina.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo rada će nastaviti da pomaže Društvu "Izida", koje je na konkursu Ministarstva već dobilo 327.000 dinara.

"Ovde je veliki broj korisnika, i treba da nastavimo da pomažemo i radimo zajedno. Uvek me obraduje kada vidim da se sprovodi radna terapija i da ljudi radom mogu da promene svoj položzaj, da leče sebe ali i da pomognu ljudima oko sebe", poručio je Vulin.

On je podsetio da je Ministarstvo pokrenulo pokrenulo možda i najveći konkurs u socijalnoj zaštiti od 2000. godine i odvojilo 400 miliona dinara za transferna sredstva lokalnim samoupravama za usluge u zajednici.

Ta sredstva će, dodao je, u narednih dana biti nekoliko dana biti raspodeljena.

"Od 125 opština koje imaju pravo da konkurišu, prijavilo se 123 i očekujem da će svi dobiti deo sradstava i da ćemo moći da kažemo da smo u celoj Srbiji počeli da usaglašavamo usluge u zajednici, a to znači da neće biti skoro nijedne opštine u kojoj neće biti pomoći društva onima kojima je pomoć najpotrebnija i ja sam iskreno ponosan na to", kazao je ministar.

On je dodao da boravci i usluge poput onih u Feketiću treba da postoje u svakoj sredini.

"Ljudska bića ne treba da razmišljaju da li žive u bogatoj ili siromašnijoj opštini već određeni nivo njihovih prava mora da bude zadovoljen", rekao je Vulin.

On je istakao da je na teritoriji Vojvodine za domove koji se bave decom bez roditeljksog staranja ili decom sa posebnim potrebama ove godine uloženo više od 33 miliona dinara.

Predsednica Udruženja Julija Pap kazala je da su vaspitači, ali i korisnici presrećni što je ministar došao u posetu.

"Već 12-13 godina radimo i čast nam je da u našoj kući ugostimo ministra Vulina, koji najbolje zna našu situaciju", rekla je Pap.

Ona je istakla da u opštini Mali Iđoš ima oko 120 domaćinstava koje imaju jednog ili više članova sa smetnjama u razvoju.

"Od toga ovde povremenio dolazi njih 52, dok je 17 njih ovde svaki dan koji dolaze na aktivnosti dnevnog boravka. Naši korisnici su važni članovi društva i treba da se staramo o njima i njihovim porodicama", kazala je ona.

Predsednik opštine Mali Iđoš Marko Rovčanin zahvalio je ministru na poseti, ističuci da pred osobama sa posebnim potrebama ne smemo da zatvramo oči.

"Oni su sastavni deo društva, i moramo na svaki mogući način da pokušamo da im obezbedimo sigurniju i srećniju budućnost i siguran sam da zajedničkim snagama i sredstvima možemo mnogo da uradimo", rekao je on.

Načelnik Severnobačkog Upravnog okruga Dragi Vučković kazao je da je dobra poruka što Ministarstvo uvek poziva civilni sektor, ljude koji se bave kategorijom lica sa posebnim potrebama, da apliciraju na konkursu, a da će Ministarstvo nastaviti da pomaže toj deci u inkluziji u naše društvo.

Korisnici su ministru izrecitovali i odsvirali nekoliko pesama za dobrodošlicu i proveli ga kroz radionice i staklenik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vulin: Vrednost društva je u odnosu prema najslabijima

Izvor: RTS, 18.Mar.2016

Ministar za socijalna pitanja Aleksandar Vulin je tokom posete Društvu za zaštitu majki i dece "Izida" u Feketiću, poručio da se vrednost društva ne meri prema tome kako se odnosi prema svojim najsnažnijima, već prema svojim najslabijima. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.