Vulin: Srbija uvek bila na boljoj strani istorije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2015, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Srbija uvek bila na boljoj strani istorije

Srbi su uvek bili na pravoj strani, a Srbija je uvek bila na boljoj strani istorije i ume da prepozna zlo i da mu se suprostavi, izjavio je večeras ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Vulin je rekao da tako i u Drugom svetskom ratu Srbija nije pristajala da učestvuje u holokaustu, kao što ne treba da pristane da budu izjednačene žrtve i oni u čije su ime one učinjene.

"Srbi su uvek bili na pravoj strani. Naši preci su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nam ostavili veliko nasleđe i naše veliko ime.. Mi ne smemo da budemo lošiji, ni manje hrabriji od njih i zato moramo jako da vodimo računa i svojim postupcima da ne uprljamo obraz onih koji su koračali pre nas", upozorio je Vulin.

On je svečanosti povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma rekao da se ne može u isto vreme slaviti sloboda i oni od kojih je sloboda osvojena.

"Ne može se u isto vreme slaviti oslobađanje Banjičkog logora i onog od koga je Banjički logor oslobođen. Zato jako moramo da vodimo računa da svojim postupcima ne ukaljamo ono što su uradili oni pre nas. Ne može isti venac na grob (predsednika kvislinške srpske vlade) Milana Nedića i na grob njegovih žrtava. Zato danas treba da se podsetimo da smo uvek bili na boljoj strani sveta", rekao je Vulin.

Ministar je naglasio da, kao što ne može biti milosti za Petena i za Kvislinga, tako ne može biti ni milosti i zahvalnog sećanja za Milana Nedića ili onog ko je samo stajao dok su na banjičkim stratištima bila ubijana i srpska i romska i jevrejska deca...

"Ne možemo mi biti jedini narod u Evropi koji je rehabilitovao okupacionog premijera. Ne, ne možemo, previše je...i srpske i romske i jevrejske dece završilo na jajinačkim strelištima da bi smo zaboravili i oprostili", upozorio je ministar.

Srbija ume da prepozna zlo i da mu se suprostavi, rekao je Vulin i predočio da je prošlo 77 godina od prvog zvuka slomljenog stakla u Kristalnoj noći 9. novembra 1938. godine, i "to bi moralo da bude dovoljno dug period da se tom zlu da ime i da smo sigurni da se nikad neće ponoviti".

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi podsetio je da je na današnji dan 1938. godine u Evropi bilo oko 11 miliona Jevreja, ali je tada počeo holokaust neslućenih razmera, jer svet nije hteo da sluša upozorenja.

U srcima svih Jevreja sveta holokaust je ostao zauvek otvorena rana, koja nikad neće zarasti i zbog koje su u 10 božjih zapovesti dodali 11. - "seti se holokausta svakoga dana, svakoga časa i pouka koji on sa sobom nosi".

"Najgori od svih ratova odavno je okončan, ali antisemitizam i dalje živi, antisemitizam je bolest koja postoji od početka ljudske istorije", upozorio je Levi i ukazao na postojanje modernog antisemitizma.

"Anticionizam je novi politički antisemitizam. Pre 70 godina ljudi su išli ulicom i uzvikivali: Jevreje u Palestinu, a danas uzvikuju - Jevreji napolje iz Palestine!", predočio je izraelski ambasador.

To nije ništa drugo nego stara mržnja prema Jevrejima koja se preobukla u novo ruho, zaključio je Levi.

Svečanosti su prisustvovali i potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, članovi diplomatskog kora akreditovanih u Beogradu, predstavnici verskih konfesija i brojne javne ličnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.