Vuletić: Opravdano pokretanje tužbe protiv Ukrajine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuletić: Opravdano pokretanje tužbe protiv Ukrajine

BEOGRAD - Predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić izjavio je danas da bi trebalo podneti tužbu protiv Ukrajine zbog problema sa snabdevanjem gasom jer se prema ugovoru dotok može prekinuti samo usled havarije ili više sile.

"Kad se sklapaju dugoročni ugovori jedino u slučaju havarije ili više sile se prekida dotok. Ovde se ne radi o tome, već o nameri Ukrajine da prekine snabdevanje, isključili su kompresorsku stanicu koja snabdeva nas i Mađare", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Vuletić.

On je naveo i da bi rezultat te tužbe, ukoliko bi ona bila rešena u našu korist, bilo novčano obeštećenje.

"Mi ćemo morati Nemcima i Mađarima da platimo gas i na taj način bi mogli da se 'izvadimo", rekao je on istakavši da je nemoguće saznati cenu za gas koji se nabavlja od ove dve zemlje, 'jer su sve cene gasa strogo poslovna tajna firmi koje ga prodaju i nabavljaju".

Vuletić je prokomentarisao i najavu Unije poslodavaca da bi kompanije u Srbiji mogle da tuže državu što nisu obezbeđene dovoljne rezerve gasa, istakavši da su i kompanije bile u obavezi da imaju rezervno gorivo za pokretanje svojih mašina.

"Kada se gradi jedna fabrika ona se uvek projektuje da ima i rezerve goriva", napomenuo je Vuletić.

Na pitanje da li je mogla da se izbegne i situacija da Srbija bude jedina zemlja, koja ima rezerve gasa samo za 24 časa, on je odgovorio da je to moglo da se izbegne 'pre dvadeset godina kada je moglo da se izgradi podzemno skladište gasa'.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.