Vuković: Niko ne može imati dve matične države

Izvor: Blic, 11.Jan.2010, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuković: Niko ne može imati dve matične države

Visoki funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Miodrag Vuković ocenio je danas da su lideri partija iz Crne Gore, koji su nedavno u Beogradu prisustvovali proglašenju Zakona o dijaspori i Srbima u regionu, "prihvatili da je Srbije njihova matična država".

Prijemu, koji je predsednik Srbije Boris Tadić organizovao povodom stupanja na snagu tog zakona, prisustvovali su predsednici Socijalističke narodne partije, Nove srpske demokratije, Narodne stranke i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Demokratske srpske stranke - Srdan Milić, Andrija Mandić, Predrag Popović i Ranko Kadić.

Vuković je, kako prenose podgorički mediji, ocenio da su ti lideri "bez razmišljanja pristali da prisustvuju skupu u Beogradu, gdje im je poželjena dobrodošlica u matičnu državu".

"Prihvatili su da im je Srbija njihova matična država i onda moraju odgovoriti šta im je Crna Gora (...), jer niko ne može imati dvije matične države", kazao je Vuković, ocenivši da "ispada da je u pravu čovjek koji je tu zajednicu proglasio manjinskom".

On je ocenio da "nije dobro da se zvaničnici Srbije miješaju i previše komentarišu status Srba u Crnoj Gori", dodajući da izmedu dve države treba da postoji princip reprociteta.

Vuković je rekao da "ono što za svoje sunarodnike tražite od jedne države, treba da dozvolite toj istoj državi da ostvari za svoje u vašoj državi".

"Pitam se kakav je u Srbiji položaj Crnogoraca, crnogorskog jezika, crkve, nacionalne zajednice", rekao je Vuković.

On je ocenio da u Crnoj Gori nisu ugrožena prava nijedna nacionalne zajednice, već svih ljudi zbog ekonomske situacije.

"Problem unutar srpske nacionalne zajednice u Crnoj Gori nije izmislila vlast, nego su nastali zahvaljući ambicijma, velikim ili malim, prihvatljivim ili neprihvatljivim, srpskih lidera", rekao je Vuković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.