Izvor: B92, 10.Dec.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vukčević: Vraćanje vere u pravdu

Beograd -- Tužilac Vladimir Vukčević smatra da je tužilaštvo za ratne zločine uspelo da povrati Srbiji veru u istinu, a žrtvama i njhovim porodicama veru u pravdu.

"Od svih ljudskih prava najvrednije je pravo na život. Kao ljudi i humanisti moramo to pravo da poštujemo, a kao tužioci moramo beskompromisno da gonimo one koji su se o to pravo ogrešili", rekao je Vukčević na obeležavanju pet godina od osnivanja tužilaštva za ratne zločine.

On je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s obzirom na "užas počinjenih zločina" nijedna kazna ne može biti odgovarajuća za te tragedije.

"Ušli smo u suštinu tragičnih događaja devedesetih sa ciljem da se sazna istina, dostigne pravda i sa čežnjom da se to nikada nikom i nigde više ne dogodi", kazao je tužilac.

Šef misije OEBS-a u Srbiji Hans Ola Urstad izjavio je da je uspostavljanje Tužilaštva za ratne zločine jedan od najznačajnih koraka koji potvrđuje rešenost Srbije da se suoči s nedavnom prošlošću.

On je pohvalio napore tužilaštva kao jedne od, kako je naveo, najrespektabilnijih institucija u Srbiji.

Svečanom obeležavanju godišnjice tužilaštva za ratne zločine u Klubu poslanika u Beogradu prisustvovali su ministarka pravde Snežana Malović, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, kao i mnogobrojni predstavnici diplomatskog kora i pravosudnih institucija u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.