Vujović: Za javni sektor rokovi plaćanja 60 dana

Izvor: Blic, 27.Jul.2015, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Za javni sektor rokovi plaćanja 60 dana

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da će ubuduće rokovi plaćanja lokalnih samouprava ili komunalnih delatnosti dobavljačima biti ograničeni na 60 dana.

Vujović je, predstavljajući u Skupštini Srbije Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, rekao da će ubuduće rokovi plaćanja unutar javnog sektora biti definisani onako kako su postavljeni i unutar privatnog.

On je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će te izmene podići nivo finansijske discipline i proširiti je i na javni sektor.  To je zakon koji funkcioniše niz godina, rekao je on, i efektivno reguliše odnose u plaćanju javnog i privatnog sektora na jednoj strani, unutar privatnog i sada prošireno unutar javnog sektora.

- Izmene zakona definišu pravila i kažu da uvodimo sistem testiranja plaćanja do 60 dana na lokalne samouprave, komunalne delatnosti prema dobavljačina. S druge strane to je proširenje stepena finansijske discipline na ceo sistem u zemlji - rekao je on.

Prema njegovim rečima, zakon će se primenjivati od dana stupanja na snagu, a predvidjene sankcije tek od januara naredne godine.

- Unutar privatnog sektora to je funkcionisalo kao sistem plaćanja koji se u praksi sprovodio sa većim ili manjim stepenom finansijske discipline, a unutar javnog sektora smo imali nedostatak pravila - rekao je on.

Predviđa se, dodaje, da posle donošenja zakona podignemo nivo finansijske discipline, do stepena koji će omogućiti nesmetano obavijanje finansijskih transakcija.

Kako je naveo, rokovi plaćanja između javnog i privatnog sektora iznosili su po zakonu 45 dana, a u privatnom se ustalilo se da su rokovi do 90 dana.

- To se u praksi, međutim, prolongiralo, a mnogi veći privredni subjekti su koristili moć na malim i produžavali rokove mimo onih koje predviđa zakon - rekao je Vujović.

Sada je, kako je kazao, cilj zakona i da ovlasti odgovarajuće organe da sprovode zakon, da na lokalnom nivou redovno iziruju obaveze prema dobavljačima gasa struje itd.

Vujović je naglasio da su izmene Zakona direktno u skladu sa obavezama koje je Srbija prihvatila na putu ka EU, onima koje podržava MMF i koje postoje u uredjenim sistemima u svetu.

On je rekao da je skup zakona o kojima se u Skupštini raspravlja heterogen, ali to je zato što je namera vlade obezbedimo nesmetano funkcionisanje kredita i transakcja, a neki od zakona su bitni za reforme.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.