Vujović: Ne živimo bolje, ali smo na putu da izađemo iz blata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vujović: Ne živimo bolje, ali smo na putu da izađemo iz blata

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da budžetski deficit naredne godine sigurno neće biti 120 milijardi dinara, kao što to predviđa predloženi Zakon o budžetu za 2016. godini, već da će biti manji.

"Neće biti deficit 120 milijardi kao što piše, neće sigurno, biće manji. To uključuje otpremnine", rekao je Vujović na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Predstavljajući predloženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << budžet za 2016. godinu članovima Odbora Vujović je rekao da se Srbija nalazi na putu da "izađe iz blata" i da ono što je bila žrtva u pogledu smanjenja plata i penzija nije bačeno.

"Uspeli smo da sa malim smanjenjem plata i penzija uradimo mnogo više, da smanjimo i strukturni i takozvani hedlajn deficit, čak i više nego što smo planirali", rekao je Vujović, dodajući da je jako važno da ljudi razumeju da ono što je bila žrtva nije bačeno.

Prema njegovim rečima, fond smanjenja plata je dao uštede od 80 milijardi, a Srbija je prešla najteži deo, a to je preokretanje trenda.

"Možda još ne živimo bolje, ali se nalazimo na putu da izađemo iz blata", poručio je Vujović.

Vujović je rekao da svi moraju da budu svesni budžetskog procesa kod nas, da postoje ograničenja na strani prihoda, jer Ministarstvo finansija nije projektovalo prihode koje je želelo, već "patos prihode", ali i na strani rashoda, budući da ne postoji motivacija bilo koga da smanjuje planirane rashode, a da sve to "udara u plafon rashoda i deficita".

Ministar finansija je naveo da će, pored ostalog, subvencije sa 120 milijardi dinara biti spuštene na 80 i nešto milijardi dinara.

Govoreći o budžetskoj strani racionalizacije javne uprave, Vujović je rekao da postoje odluke Vlade Srbije o smanjenju zaposlenih do kraja ove godine i obaveze koje će svako ministarstvo preuzeti na sebe u naredne dve godine.

"Ministarstvo finansija ima plan na tri godine, suština naših smanjenja je da se reorganizuju velike uprave. Mi imamo 10.320, od toga smo procenili da možemo 10 posto i više da smanjimo na tri godine, ali moramo da napravimo planove reorganizacije Trezora, Uprave carina, Poreske uprave. Dok njih ne reorganizujemo nema napretka", rekao je Vujović.

Dodao je da je šokiran zahtevom Državne revizorske institucije da im se ispune svi planovi, budući da oni traže još 100 miliona.

"Oni imaju više zaposlenih nego Ministarstvo finansija i traže još 100 miliona. Dali smo mu 614 miliona. Njihove plate veće su 2,5 puta od plata u Ministarstvu finansija. Oni misle da su nezavisni od svega, oni treba da budu nezavisni da ih niko ne pritiska u radu, a ne nezavisni od realnosti", rekao je Vujović.

Budući da će se na novoj sednici parlamenta razmatrati i Predlog zakona o budžetskom sistemu, Vujović je rekao da je osnovna promena isključenje ograničenja koje je Vlada Srbije sama sebi postavila u pogledu plata i penzija, kao i da se produžava rok privremenog režima zabrane zapošljavanja.

Vujović je saopštio da će Vlada Srbije završiti razgovore sa MMF u februaru.

U 10 sati u Skupštini Srbije treba da počne rasprava o budžetu za narednu godinu, kojim su predviđeni prihodi od 997,4 milijarde dinara, a rashodi od 1.119 milijardi, dok je za plate zaposlenih predviđeno 184,28 milijardi dinara.

Deficit će, kako je planirano, iznositi 121,8 milijardi dinara.

248

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vujović: Deficit će biti manji od 120 mlrd RSD

Izvor: B92, 09.Dec.2015

Ministar Dušan Vujović kaže da budžetski deficit dogodine sigurno neće biti 120 milijardi dinara, kao što to predviđa Zakon o budžetu, već da će biti manji..."Neće biti deficit 120 milijardi kao što piše, neće sigurno, biće manji. To uključuje otpremnine", rekao je Vujović na sednici...

Nastavak na B92...

Stav: Kraj medenog meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2015

Sudeći prema najnovijem izveštaju Fiskalnog saveta, premijer Aleksandar Vučić i ministar finansija Dušan Vujović neće imati mnogo razloga da se hvale budžetom za 2016. godinu. Ove godine državni zvaničnici su se vrlo često hvalili kako je manjak u kasi znatno manji od planiranog i kako su...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.