Vučković: Iskustvo iz PS SE značajno za građane Srbije

Izvor: Glas javnosti, 19.Dec.2011, 07:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučković: Iskustvo iz PS SE značajno za građane Srbije

BEOGRAD - Učešće poslanika Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i rad Kancelarije SE u Beogradu značajni su za primenu standarda SE na izgradnji institucija i procedura izuzetno važnih za kvalitet života građana Srbije, izjavila je poslanica srpskog parlamenta i PS SE Nataša Vučković.

"To što smo primenili iz PS SE je od značaja za izgradnju naših institucija i procedura. Ključno je i to što je ceo sistem zaštite građanskih i ljudskih prava dobio >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 'krunu', jer sada svaki građanin i građanka Srbije mogu da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava kada su im ta prava ugrožena odlukom domaćih sudova", rekla je Vučkovićeva.

Ona je dodala da je veoma važno da građani imaju sigurnost da svoja prava mogu da zaštite i na nekom međunarodnom nivou.

Prema njenim rečima, srpski parlamentarci su u PS SE mnogo toga naučili - od toga kako se sarađuje sa drugim poslanicima do toga kako se deluje u velikoj multilateralnoj parlamentarnoj skupštini...

"Naučeno je koliko je važno stalno debatovati o nekim pitanjima koja se kod nas smatraju osvojenim - o vladavini prava, demokratiji i ljudskim pravima", rekla je Vučkovićeva.

Ona je dodala da se u Srbiji ponekad misli da nije važno da se o tome mnogo priča, ali da su to zapravo ključne stvari u razvijanju države i društva.

"U Srbiji smo vrlo često u situaciji da kažemo - ova institucija nam više ne treba ili da napravimo neke druge, a u Savetu Evrope smo upravo naučili kako se jedna takva institucija, sa tako velikim iskustvom i znanjem, čuva", istakla je Vučkovićeva.

Prema njenim rečima, zbog nastupanja ekonomske krize, važno je da se SE sve više bavi pitanjima njenog uticaja na društvo, problemom siroimaštva, načinom pomoći građanima, jer to nagriza osnovne postavke demokratske zajednice koja želi da štiti ekonomska i socijalna prava.

Poslanik srpskog parlamenta i PS SE je ocenila da je to pitanje za Srbiju izuzetno važno i zbog toga što je Srbija pre dve godine potpisala i ratifikovala Evropsku socijalnu povelju, koja štiti ekonomska i socijalna prava.

"Ove godine je Vlada Srbije prvi put bila u obavezi da podnese izveštaj o tome na koji način štiti ekonomska i socijalna prava iz te povelje.To je sigurno mehanizam koji nam pomaže da se nađu načini da u maksimalnoj meri štitimo ekonomska i socijalna prava i staramo se o njihovoj implementaciji, bez obzira na činjenicu da je ekonomska kriza dovela do ugrožavanja tih prava u značajnoj meri", rekla je ona.

Vučkovićeva je potvrdila da je Pravni komitet PS SE doneo odluku da ona bude izvestilac na temu - alternativne krivične sankcije.

Ona je rekla da je to vrlo značajno i za Srbiju, s obzirom na to da je država u procesu izmene domaćeg krivično-pravnog sistema.

"Biće to prilika da se uporedi dobra praksa u zemljama članicama SE i da se vidi na koji način te alternativne sankcije mogu, pre svega, da dovedu do budžetskih ušteda, jer one imaju imlplikacije i na budžet", smatra Vučkovićeva.

S druge strane, one omogućavaju i bolju rehabilitaciju počinilaca manjih kirivičnih dela, koji imaju mogućnost i šansu da na drugi način izdrže kaznu i što pre se vrate u zajednicu, dodala je ona.

Vučkovićeva je, povodom 10 godina od otvaranja Kancelarije SE i učestvovanja poslanika Srbije u radu PS SE, istakla da je to veoma važan jubilej, pošto je tokom protekle decenije puno toga i primenjeno.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.