Vučić sa Alijevim o investicijama i projektima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2015, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Alijevim o investicijama i projektima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Minhenu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i investicijama u Srbiji.

Vučić je sa Alijevim razgovarao i o što većem angažovanju kompanija iz Azerbejdžana u infrastrukturnim i energetskim projektima u Srbiji, kao i eventualnom učešću u privatizaciji javnih preduzeća.

Tokom susreta premijer Vučić predao je predsedniku Alijevu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spisak kompanija koje su u procesu privatizacije i obavestio ga o ekonomskim reformama koje je preduzela Vlada Srbije.

Srpski premijer je istovremeno izrazio zadovoljstvo brzinom kojom napreduje izgradnja deonice Koridora 11, koju gradi azerbejdžanska kompanija AZVIRT.

Predsednik Alijev je istakao da kompanije iz njegove zemlje sve više ulažu u projekte van Azerbejdžana.

"Kada investiramo van zemlje, gledamo da to bude u prijateljskim zemljama", naglasio je azerbejdžanski predsednik i prihvatio poziv premijera Vučića da poseti Srbiju.

Tokom popodneva, kako je najavljeno, srpski premijer sastaće se sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenmbergom.

Premijer Srbije učestvuje u Minhenu na konferenciji o bezbednosti koju je danas otvorio šef Minhenske konferencije o sigurnosti i specijalni izaslanik OEBS-a za Ukrajinu Volfgang Išinger.

Vučić će sutra imati niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, a učestvovaće i na Panel diskusiji "Ukrajina i nerešeni konflikti u Evropi".

U Minhenu je danas počela 51. međunarodna konferencija o bezbednosti koja je okupila oko 400 vodećih političara, a koji će tokom vikenda raspravljati o pitanju sigurnosti u vreme terora, raspadu međunarodnog poretka, sigurnosnoj budućnosti Evrope, ukrajinskoj krizi i drugim temama od svetskog značaja.

Na skupu učestvuju i američki potpredsednik Džozef Bajden, šefov diplomatije Amerike i Rusije, Džon Keri i Sergej Lavrov, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, predsednik Ukrajine Petro Porošenk, iranski šefa diplomatije Mohamed Dzavad Zarif, generani sekretar NATO Jens Stoltenberg. . . . .

Od domaćina najavljeni su kancelar Angela Merkel, predsednik države Joahima Gauka i više ministara, među kojima i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Merkelova će sutra, kako je najavljeno, direktno po povratku iz Moskve, govoriti na ovom skupu, a njen govor se, ističu analitičari, očekuje sa velikim nestrpljenjem.

Kada je reč o ovoj konferenciji, za koju se kaže da, premda ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, važi za jednu od onih na kojima se politička elita sveta, okupljena na malom prostoru, kao retko gde može iza kulisa dogovarati i voditi bilateralne razgovore.

Kako saznaje "Blic", Vučić će razgovarati i sa potpredsednikom SAD Bajdenom, senatorom Mekejnom.

List piše da će glavne teme Vučićevih razgovora sa američkim zvaničnicima biti kriza u Ukrajini u svetlu srpskog predsedavanja OEBS-om i odnosa Srbije sa Rusijom, kao i o dijalogu Beograda i Prištine i evropskom putu Srbije. Jedno od pitanja biće i pomoć Srbije u borbi protiv Islamske države, piše "Blic".

Ova međunarodna konferencija, koja je svojevrsni politički spektakl u glavnom gradu Bavarske, biće i ove godine, kako se najavljuje, praćena snažnim merama bezbednosti, ali i demonstracijama protivnika NATO i globalizacije.

Oko 400 učesnika skupa obezbeđivaće oko 4. 000 policajaca.

Konferenciju je 1962. godine, sa idejom da se prvenstveno bavi pitanjem odbrane, uspostavio Evald-Hajnrih fon Klajst-Šmencin, jedan od zaverenika grupe oko grofa Štaufenberga, koja je izvela neuspeli atentat na Hitlera.

Aktuelni predsedavajući konferencije je Volfgang Išinger, bivši predstavnik Evropske unije u pregovorima o Kosovu i sadašnji specijalni predstavnik OEBS-a za rešavanje ukrajinske krize.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić sa svetskim zvaničnicima na Konferenciji u Minhenu

Izvor: Studio B, 06.Feb.2015

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, na marginama bezbednosne konferencije u Minhenu, istakao da Srbija sa tom organizacijom ima korektne odnose kroz Program Partnerstvo za mir. .."Za nas je najvažnije prisustvo snaga KFOR-a na Kosovu...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.