Vučić: Vlada Srbije odgovorna za napetost u Sandžaku

Izvor: Blic, 16.Jul.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Vlada Srbije odgovorna za napetost u Sandžaku

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ocenio je danas da je Vlada Srbije najodgovornija za napetost u Sandžaku.

Vučić je na konferenciji za novinare, komentarišući stavove glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića, pozvao stranke vlasti i opozicije da ne utiču na podizanje napetosti u Sandžaku. Zamenik predsednika SNS je pozvao vlast da razgovorima što pre reši probleme u tom delu Srbije.

Vučić je, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izrazio sumnju da će Zukorlić biti spreman na kompromis jer je, kako je ocenio, muftija osetio da ima političku, a ne samo versku moć zbog čega se "nalazi visoko u oblacima". On je optužio vlast da je održavanjem izbora za nacionalne savete nacionalnih manjina izvršila konfederalizaciju Srbije po nacionalnom principu.

Lista Bošnjačke kulturne zajednice na čijem je čelu Zukorlić, koja je na tim izborima osvojila 17 mandata, konstituisala je natpolovičnom većinom, uz podršku još dvojice većnika, Bošnjačko nacionalno veće kojem Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne priznaje legitimnost. Ministarstvo je uoči konstituisanja veća propisalo da je potrebna dvotrećinska većina.

Vučić je rekao da će predsednik SNS Tomislav Nikolić i on u ponedeljak u Briselu razgovarati sa komesarom EU za proširenje Štefanom Fileom o problemima Srbije na putu ka članstu u EU.

Obavestiću MUP i tužilaštvo o svom kretanju

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio je da će danas poslati obaveštenje Ministarstvu unutrašnjih poslova i tužilaštvu o svom kretanju u poslednjih nekoliko meseci u vezi optužbi da je bio u kontaktu sa advokatima uhapšenog Miloša Simovića.

"Obavestiću danas MUP i tužilaštvo oko svega za šta su me optuživali Dačić i Šešelj, sačekaću njihov odgovor i ukoliko budu saopštili da nisam kriv i odgovoran, što očekujem, onda ću podneti prijave protiv njih dvojice", rekao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da će nadležnim organima dostaviti listing svog mobilnog telefona, kao i telefona sekretarice i članova porodice i podatke o tome kuda se kretao u poslednjih nekoliko meseci.

"Obavestići ih i kada sam bio u Zabeli i kada sam se prvi put čuo sa advokatima", dodao je Vučić.

On je naveo da će u tom razgovoru biti reči o tome šta je potrebno da Srbija prilagodi svoj ekonomski i politički sistem strandardima EU, kao i o pitanju Kosova uoči objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Vučić je istakao da će Nikolić i on u Brisel putovati redovnom avionskom linijom preko Ciriha, ekonomskom klasom i bez telohranitelja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.