Vučić: Strategija EK podstrek, spremni na kompromis sa Prištinom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2018, 05:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Strategija EK podstrek, spremni na kompromis sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da Srbija pozdravlja Strategiju proširenja koju je Evropska komisija predstavila ovog meseca, jer ona daje podstrek da radimo brže na reformama zemlje i društva. 

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu posle susreta sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, rekao da je njegova poseta Beogradu za nas značajan podsticaj da nastavimo sa reformama u procesu pristupanja EU, da nastavimo da menjamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sebe, kako bismo mogli da budemo deo društva kojem želimo da pripadamo.

Vučić: Idem da čujem šta Merkel misli o odnosima u regionu

Vučić je rekao da u Berlin ide kako bi od nemačke kancelarke čuo kako ona vidi odnos Beograda i Prištine, odnose u regionu, ali i da traži podršku u potrazi za kompromisom između Beograda i Prištine.

"Želim da vidim kako Merkelova gleda na to. Moje će biti više da slušam, ali ću naravno i reći interese Srbije", kazao je on.

Kako kaže, za njega je velika čast što će biti sutra u Berlinu i što će razgovarati sa Merkelovom, a zahvalan je na tome što je danas 43.000 ljudi u Srbiji zaposleno u nemačkim kompanijama, a bilo ih je 17.000 kada je on postao premijer.

Najavio je da će se taj broj dalje povećavati "iz dana u dan", jer će on u narednih dva ili tri meseca otvoriti tri ili četiri nemačke kompanije.

Ekonomska saradnja sa Nemačkom napreduje, politička je dobra, podvukao je predsednik Srbije.

Zahvalan sam Junkeru na njegovom trudu, angažmanu i naporima, jer nije uvek poštovao birokratske procedure, već je iznalazio rešenja za brojna pitanja na Zapadnom Balkanu", kazao je on.

Vučić je, s tim u vezi, rekao da je, kada je molio za neki okvirni datum kako bismo mogli optimističkije da posmatramo budućnost, znao da to nije lako dobiti.

"Zato ni danas ne govorim da je 2025. datum garantovanog ulaska, već godina koja bi, ako završimo sve što moramo, mogla da bude vreme našeg priključena evropskoj porodici naroda", istakao je on.

Ništa ne krijemo, a šta ćemo izabrati-naše je unutrašnje pitanje

Vučić je izjavio da je za nas najteža prepreka na putu ka EU pravno valjani sporazum sa Prištinom, ali i istakao da tu nema ništa što bismo krili, niti želi da građanima zamazuje oči.

"Jer, vremena za zamazivanje očiju je bilo u prošlosti koliko hoćete", rekao je Vučić.

Kako je rekao, sa Junkerom i evropskim komesarom Johanesom Hanom razgovarao je otvoreno, a smatra ih iskrenim prijateljima Srbije, o odnosima Beograda i Prištine i o tome šta je potrebno da mi uradimo da bi bili deo evropske porodice naroda.

"Znamo da su pred nama teški zadaci, a šta ćemo na kraju da izaberemo to je naše unutrašnje pitanje", istakao je Vučić.

Robna razmena sa EU povećana više nego duplo

Od početka primene Prelaznog trgovinskog sporazuma 2009. godine, robna razmena Srbije sa EU povećana je za više nego duplo, sa 10,1 milijardu evra 2009, na 22 milijarde evra prošle godine, ukazao je Vučić.

On je rekao da je naš izvoz u EU u tom periodu povećan tri puta, sa 3,4 na 9,95 odnosno 10 milijardi evra u 2017. godini.

"Veoma je važno za nas da, iako Srbija beleži konstantan deficit u razmeni sa EU - pokrivenost uvoza izvozom u 2009. godini bila je 50,5 odsto, a danas je 83,2 odsto", istakao je Vučić.

To, podvukao je, pokazuje koliko je srpska privreda napredovala i naučili smo da proizvodimo ono što može da nađe svoj prostor i tržište na evropskom nebu.

Predsednik je takođe istakao da EU za Srbiju nije samo cilj, već proces koji nam donosi bolje standarde, u svim oblastima života.

U tom smislu, ukazao je da pre pet godina nije postojao indeks zdravstvene zaštite za Srbiju, a danas smo "pretekli" najmanje pet zemalja EU.

"To je evropski put na kojem moramo mnoge stvari da uradimo, kao što je izgradnja KC Niš, a moramo da izgradimo kliničke centre u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. To sve činimo uz podršku EU", rekao je Vučić.

Put ka EU, kaže, pre svega se odnosi na standarde koje moramo da ostvarujemo, pre svega zbog najstarijih, dece, žena koje moraju da imaju dostupnu dijagnostiku, na primer, kako bi se rak dojke otkrivao na vreme.

"Moramo da unapređujemo stvari, da brinemo o ženama, deci, starima i to je evropski put. Evropski put je i bolja ekonomija i viši nivo vladavine prava, nezavisno sudstvo, samostalno tužilaštvo i, da naglasim, efikasnije pravosuđe. O tome smo razgovarali i mnogo posla Srbija ima na tom putu da uradi", rekao je Vučić.

Moramo biti spremni na kompromis...

Vučić je izjavio da moramo da shvatimo koliko je i zašto je važno da postignemo kompromis sa Prištinom, inače ćemo se, kaže, "udaviti u sopstvenoj prošlosti".

"Zato toliko plediram na kompromis i zato toliko molim i tražim podršku i Evropske Komisije i svih svetskih sila da do te podrške dođemo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, svaki dan čuje u Srbiji kako govore "za nas je najbolji zamrznuti konflikt i čekajte samo da prođe i desiće se nešto što će nama da pomogne".

"Ako mi ne budemo razumeli, a pri tome dobro znate šta mislim o nezavisnosti Kosova, da mi moramo da napravimo kompromise, da moramo sa sobom u određenim stvarima u našim glavama da raskrstimo - i to govorim u trenutku kada ne bi trebalo da govorim, i kada ću da gubim političke poene...ako to ne budemo uradili udavićemo sebe u sopstvenoj prošlosti" upozorio je predsednik Srbije.

Vučić je, govoreći o pravno obavezujućem sporazumu sa Prištinom, rekao da je važno da se pronađe kompromis sa Albancima i istorijski reši taj odnos, da se uspostavi prijateljstvo dva naroda,

"To je za nas najteže pitanje i to je pitanje za Srbiju i sve naše građane, i za našu budućnost", rekao je Vučić.

"Mislim da je od užasnog značaja da mi i Albanci nađemo kompromis", da se to pitanje reši na drugačiji način, a ne ratovima, i da dva najmnogoljudnija naroda uspostave osovinu sever, jug.

Ističući da je iznad svega važan dogovor Beograda i Prištine, Vučić je pomenuo da se pregovori odvijaju uz podršku Brisela, ali, kako je primetio, u Briselu su samo posrednici, na "čemu smo naravno zahvalni".

Podsetio je da su u 22 zemlje EU priznale nezavisnost Kosova i da one očekuju dokument koji bi vodio suštinski ka tome, ili bar da Priština bude deo UN i drugih međunarodnih organizacija.

Pet zemalja to ne žele, kao što Priština želi, a Beograd to ne želi, rekao je Vučić.

On je istakao da bi sporazum trebalo da bude takav da i Beograd i Priština izgube ponešto, ili da budu veoma nezadovoljni i jedni i drugi, a to bi, kaže značilo da smo pobedili.

Ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve, naglasio je on. Dodao je da je nemoguće ubediti građane Srbije da prihvate da daju sve, a sa druge strane ništa.

"Mi želimo kompromis pod okriljem EU, na najvišem nivou, a ako to ne može živećemo u prošlosti kao decenijama unazad", kazao je predsednik.

"Voleo bih da to izbegnemo i da budućnost vidimo na drugi način. Nadam se da će Albanci razumeti koliko je važan taj dogovor".

Vučić je istakao i da su nama važni dobri odnosi sa Albancima i da bi se to postiglo sporazumom, ali da se to u Prištini ne čuje, a važno je i za njih.

Rekao je da će sve uraditi da se dođe do rešenja, iako je to teško.

Junker: Na Beogradu i Prištini karakter sporazuma

Žan-Klod Junker poručio je da EU ne može da prihvati u svoje članstvo zemlje koje nisu međusobno rešile teritorijalne sporove i naglasio da je na Beogradu i Prištini da odrede kakvog karaktera će biti traženi pravno obavezujući sporazum.

Junker je rekao da je, nakon razgovora sa srpskim predsednikom optimista kada je reč o putu Srbije u EU.

Šest oblasti na kojima Srbija treba da radi

Junker je rekao da Strategija podrazumeva šest oblasti na kojima Srbija treba da radi na putu ka EU.

On je odgovarajući na pitanja novinara da li je možda ideja i da se napravi neki Akcioni plan i mapa puta kojom bi se i Srbija i EU obavezale da će te oblasti pratiti, naveo da su tih šest oblasti tu, da će se videti kako sve napreduje i naveo da će se videti da li je tako nešto potrebno.

Ukoliko je potrebno razviti Akcioni plan i to ćemo uraditi, ali, radićemo zajedno sa Srbijom, poručio je Junker.

"Moje ubeđenje je da ne možemo prihvatiti u EU zemlje koje nisu međusobno rešile teritorijalne sporove. Ne možemo da uvozimo bilateralne sporove. Važno je da ti sporovi budu rešeni pre ulaska u EU, jer želimo da zemljama Balkana pružimo stabilnost, a ne uvezemo nestabilnost", objasnio je on.

Kazao je da EU želi da se normalizuju odnosi Beograda i Prištine pravno obavezujućim sporazumom.

"Nije na nama da kažemo koji će biti karakter sporazuma, već je na Beogradu i Prištini da odrede kako će on izgledati", istakao je predsednik EK.

On je naglasio da je nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Vučićem smiren kada je reč o putu kojim Srbija ide.

Junker je rekao da je u Beograd doputovao ne "u inspekciju i prikupljanje informacija", već radi razgovora.

"U Briselu puno govorimo o Srbiji. Želeo sam da razgovaram sa Srbima i Srbijom direktno. Lako je razgovarati o drugima, a da ne čujete njih. Ovo nije poseta inspekcije, već otvorenog razgovora", naglasio je Junker.

Kazao je da se radi o poseti posle usvajanja strategije o Zapadnom Balkanu, i nekoliko meseci pre planiranog Samita u Bugarskoj.

"Sve to pokazuje koliko smatramo da su odnosi sa Zapadnim Balkanom od prioritetnog značaja za nas. Oduvek sam smatrao da Zapadni Balkan i Srbija moraju biti deo EU, jer bez njih nije kompletna Unija. EU nije ekskluzivno vlasništvo sadašnjih država članica, već i druge zemlje mogu da pristupe", naglasio je on.

Strategija, prema njegovim rečima, sadrži instrumente koji treba da pomognu u ubrzanju puta Srbije u EU.

"Proces pristupanja i integrisanja u evropske institucije temelji se na zaslugama svakog kandidata. Razgovaraćemo sa svakom zemljom kandidatom i oceniti napredak koji je postignut od strane svake države", objasnio je Junker dodajući da je Srbija među zemljama kandidatima koja je najviše uradila.

Kada je reč o datumu pristupanja Srbije EU, ukazao je, da ne zavisi od EU, već od same Srbije kada će pristupiti.

"Znam da ima veliki broj ljudi koji govore o datumu 2025. Želim da budem jasan, to nije obećanje, već perspektiva, indikativni datum, ohrabrenje jer zemlja koja želi da postane članica, nakon što uloži velike napore, zaslužuje da bude ohrabrena na tom putu", ukazao je on.

Rekao je da je Srbija pokrenula određen broj reformi, od kojih su neke bile bolne, i koje zaslužuju poštovanje i divljenje, ali ima još reformi koje moraju biti sprovedene u oblasti vladavine prava i osnovnih prava.

"Potrebno je vreme za sprovođenje suštinskih reformi, kako bi bile ukorenjene u naša društva i živote. Srbija će čim ispuni uslove postati članica EU", naglasio je Junker koji je rekao da voli da poseti Beograd, u kojem je do sada boravio samo jednom, a najavio i da će uskoro doći i treći put.

Nisam u Beogradu da bih držao lekcije Srbiji

Junker je izjavio da je Srbija zemlja kandidat za članstvo koja je najviše napredovala u pristupu EU.

On je naglasio da datum pristupa prevashodno zavisi od Srbije i poručio da nije došao u Beograd kako bi držao lekcije Srbiji.

"Srbiji nisu potrebne lekcije i Srbija zna kuda treba da ide i koji je put u budućnost. EU nije ekonomski konglomerat, to je zajednica koja se stara za dobrobit građana, a to je pre svega zajednica vrednosti", rekao je Junker i dodao da EU želi da "ima" dobru saradnju sa prijateljima u Srbiji.

On je govorio povodom pitanja upućenog predsedniku Vučiću da li se slaže sa ministrom Ivicom Dačićem da nećemo zbog EU izvršiti harakiri, i primetio:

"Mi nećemo tražiti od ministra inostranih poslova da izvrši harakiri. Mi želimo da imamo dobru saradnju sa prijateljima iz Srbije", poručio je Junker.

Istakao je da prošlost postoji, ali da moramo izvući pouke iz nje.

"Srbija i EU će zajedno imati tolike prilike za razvoj. Državnici prolaze, ali narodi ostaju", rekao je predsednik Evropske komisije.

Predsednika EK i Hana na aerodromu je dočekala ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, zajedno sa šefom EU delegacije Semom Fabricijem.

Evropski zvaničnici su u poseti regionu, Junker po prvi put u mandatu predsednika Evropske komisije, a cilj je - predstavljanje nove Strategije proširenja i, kako navode u Briselu, obnovljene dinamike i interesa EU za region.

Junkeru i Hanu u sredu će se pridružiti i šefica EU diplomatije Federika Mogerini, a balkansku turneju evropska trojka završava 1. marta u Bugarskoj, gde će zajedno sa premijerom Bojkom Borisovim biti organizovan ručak za lidere zapadnobalkanske šestorke, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić danas sa Junkerom i Hanom u Beogradu

Izvor: Blic, 26.Feb.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas po podne u Beogradu sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom i evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom...Kako je najavila predsednikova pres služba, nakon njihovog sastanka u Vili "Mir", planirane...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.