Vučić: Sa Putinom tri teme - količina, cena i sigurno snabdevanje gasom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2022, 14:34

Vučić: Sa Putinom tri teme - količina, cena i sigurno snabdevanje gasom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su za njega tri stvari važne u razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom za nekoliko dana - količine gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja.

Na pitanje novinara da li očekuje da će Putin tokom razgovora, kroz nekoliko dana, imati politička uslovljavanja od kojih će zavisiti cena gasa, Vučić je rekao da ne može da zna šta će Putin njega da pita, već da zna samo šta će on pitati ruskog predsednika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Za mene su tri stvari važne, a to je količina gasa, cena gasa i sigurnost snabdevanja gasa, plus razgovor o svim ostalim pitanjima", rekao je Vučić.

"Ja znam kako se ja pripremam za sastanke, a kako se priprema on, morate da pitate ljude iz njegovog kabineta, to ne mogu da znam", dodao je Vučić.

Nadamo se da će prevladati mir, da će se sukobi stišavati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se svi nadaju da će prevladati mir u svetu i da neće biti nikakvih daljih sukoba, a da će se oni koji postoje stišavati.

"Da li verujem u to, ne verujem, ali se nadam tome", rekao je Vučić novinarima posle obilaska radova na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju.

Vučić je to rekao komentarišući najavu američkog predsednika Džozefa Bajdena o mogućem napadu SAD na Kinu, ako Kina krene na Tajvan, i dodao da je "suviše mali" da bi na bilo koji način govorio o velikim svetskim silama.

"Zna se koji su principi poštovanja međunarodno-javnih pravnih normi za koje se Srbija zalaže", naveo je Vučić.

Stav Srbije o sukobu u Ukrajini isti od prvog dana

Srbija se nije pridružila nijednoj restriktivnoj deklaraciji protiv Rusije, ponovio je danas predsednik Aleksanar Vučić i dodao da deklaracija koja je usvojena u Tirani pre nekoliko dana, a koju je Srbija podržala, nema veze sa sankcijama, i da Srbija ne menja svoj stav ni po tom pitanju, ni po pitanju podrške teritorijalnom integritetu Ukranije.

Na konstataciju novinara da se Srbija nije pridružila nijednoj od 23 dekaracije protiv Rusije, "ali jeste u Tirani", Vučić je rekao da to ipak nije tako, odnosno da je deklaracija iz Tirane regionalna, dokument Jadranko-jonske inicijative, i nema veze sa sankcijama.

"Sankcijama se pridružujete tako što EU pozove na pridruživanje, a deklaracije mogu da budu pravno političkog karaktera, striktno političkog karaktera ili da nose konkretne restritkivne mere", pojasnio je predsednik Srbije.

Deklaracija koje nose restirkitvine mere ima 22 ili 23.

"I na svih tih 22, 23, a time se ni ne ponosim niti kritijujem, samo iznosim činjenice, nismo glasali ni za jednu. Jedina smo zemlja koja nije glasala ni za jednu restriktivnu meru protiv Rusije na evropskom putu", rekao je Vučić.

Dodao je da su deklaracije u UN koje je Srbija podržala pravno političkog karaktera, i nemaju veze sa sankcijama.

Zato je istakao da se u stavu Srbije, ništa nije promenilo.

"Naš stav je isti od prvog dana, od sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da osuđujemo upad na teritoriju suverene zemlje, kakva je Ukrajina. Ni kod sankcija se ništa nije promenilo", ukazao je Vučić.

Primetivši da pojedinci govore kako će neko da sakrije promenu stava, Vučić je rekao da nikada niko ništa neće da sakrije, jer je suština politike da se građanima govori istina, koliko god bila teška i bolna.

"Niko ne planira ništa da sakrije, niti je to moguće, niti to hoćemo. A, pritisci su veliki, mnogo veći nego što mislite, do granica da nisam video u 10 godina, a iskusan sam … Ali, šta sada da radimo, da nestanemo zbog toga, da ne kažemo šta mislimo…? Ok, dok možemo da izdržimo da čuvamo svoju politiku", rekao je Vučić.

Kako je rekao, ako dođe do toga da ne možemo da čuvamo svoju politiku, onda će da se obrati građanima, da im kaže istinu, ali do sada, podseća, Srbija 89 dana čvrsto drži poziciju kao prvog dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Znam šta ću pitati Putina

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Maj.2022

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su za njega tri stvari važne u razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom za nekoliko dana - količine gasa, cijena gasa i sigurnost snabdijevanja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.