Vučić: Poništavanje akata Prištine o Trepči, nećemo pred SB UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Okt.2016, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Poništavanje akata Prištine o Trepči, nećemo pred SB UN

Vlada Srbije donela je danas odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnji privremenih institucija samouprave u Prištini koji se odnose na pravni i faktički položaj Trepče AD, saopštio je premijer Aleksandar Vučić. On je rekao da je on odlučio da se po tom pitanju ne traži vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, jer još nije ugrožen mir, kao i da Srbija mora da nastavi da razgovara sa Evropom i da nastavi svoj evropski put.

"Ovakvu odluku smo bili prinuđeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da donesemo jer želimo da Trepča nastavi da radi", rekao je premijer na pres konferenciji.

Trepča je od vitalnog značaja za opstanak severa KiM, istakao je Vučić.

On je dodao da je Vlada Srbije prihvatila predlog Kancelarije za Kosovo i Metohiju u najvećem delu.

"U Trepči trenutno radi 600 do 1.200 ljudi, a 3.000 je na budžetu. U Trepči imamo dva rudnika, dva na severu koja su otvorena, Belo Brdo i Crnac, oba se većim delom nalaze na teritoriji centralne Srbije", rekao je premijer.

Vučić je rekao da Srbija "nikome neće dozvoliti da je gaze, ali da neće ići u sukobe".

"Neću teške reči, hoću da nađemo zajednički jezik", rekao je Vučić i dodao da je Srbija spremna na kompromise ali da su za postizanje kompromisa potrebne dve strane.

Vučić je rekao da je još u izbornoj kampanji rekao građanima da će, ako ga podrže na izborima, voditi Vladu koja će držati zemlju na evropskom putu i koja neće uvoditi sankcije Rusiji.

On je dodao da je Srbija "digla glavu iznad vode" ali da su joj "usta i dalje pod vodom" i da, u takvoj situaciji, ne može "da se bije sa celim svetom".

Premijer je rekao da želi da nastavi da otvara fabrike i zapošljava nove radnike, kao što će se to uskoro dogoditi u Kruševcu, Kraljevu, Kikindi i Jagodini.

"Kada se busamo mnogo u prsa, dođemo do pitanja kako ćemo da platimo penzije, jer i dalje 43 odsto finansiramo iz budžeta. A to mora da se zaradi", rekao je Vučić.

"Odluka Prištine nema smisla"

Premijer je rekao da ne razume zašto je Priština donela taj zakon.

"„Ne mogu da razumem zašto su to uradili, kao ni one koji su to dopustili. Odluka nema smisla. Kontrolisali su južni deo Mitrovice još od 1999. u potpunosti. Još pre proglašenja nezavisnosti takozvane države Kosovo", kazao je on.

„"U Zvečanu su srpske kuće, tamo nema Albanaca. Nisu vaše i ne mogu biti vaše", poručio je Vučić.

Vučić je ocenio da "lažni građanski i lažni nacionalistički sektor iznose tvrdnje koje nemaju nikakve veze sa Briselskim sporazumom iako ne poznaju taj dokument uopšte".

"U Briselskom sporazumu se ne pominje Trepča"

On je rekao da bi voleo da vidi u kojoj se to tački Briselskog sporazuma pominje Trepča, dodajući da se radi o dokumentu koji ima svega stranu i po.

„"Svašta izgovaraju i ispisuju, a pojma nemaju šta piše u Briselskom sporazumu. Ako ste toliko lenji da ne možete da pročitate jednu i po stranu, nije ni čudo što imate malo glasova. Da radite malo više, dobili bi više glasova. Pročitajte dokument, jer ima prevod i na srpskom i na oba pisma", rekao je Vučić, dodajući da je suština sporazuma Zajednica srpskih opština, koja čini više od pola tog dokumenta.

Premijer je ocenio da je dobra odluka srpskih političara u kosovskoj vladi i parlamentu da zamrznu svoje funkcije i istakao da će s njima tek razgovarati.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da, su srpski političari u kosovskoj vladi i parlamentu, bez obzira što su često kritikovani u medijima, najveći deo svojih odluka uvek želeli da usaglašavaju sa odlukama Vlade Srbije.

Nećemo pred SB UN, još nije ugrožen mir

Premijer Srbije izjavio je da je on odlučio da se o pitanju Trepče ne traži vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, jer još nije ugrožen mir.

On je rekao da je to jedina tačka predloga Kancelarije za Kosovo i Metohiju koju nije prihvatio.

„Na Savet bezbednosti UN se ide ako je ugrožen mir. Ja mislim da to još nije slučaj. Odluka Prištine jeste opasan potez, ali još nije ugrožen mir", podvukao je on.

Vučić je naglasio da će Vlada pokušati da iskoristi sve mogućnosti razgovora i dijaloga za rešavanje problema.

„Pustite da probamo da razgovaramo i vratimo stvari u normalu, da probamo da neki ljudi razumeju da je 21. vek i da moramo da razvijamo dobre odnose i mislimo na naše ekonomije, budućnost, bebe", rekao je on dodajući da prihvata svu odgovornost za svoju odluku.

„Nisam prihvatio taj predlog, jer nisam cirkuski premijer, i zato što meni ne treba da urličem na televiziji noseći srpsku zastavu i objašnjavajući svima kako sam veliki Srbin, a da rezultat na semaforu bude 0:1", kazao je Vučić.

On je upitao šta bismo dobili sednicom Saveta bezbendosti UN, dodajući da ionako postoji rasprava o Kosovu i Metohiji u novembru, za koju je šefu diplomatije dat nalog da govori o Trepči.

Vučić je istakao da bi vanredna sednica Saveta bezbednosti UN samo iziskivala trošenje para za odlazak u Njujork, gde bi bili suočeni sa preglasavanjem.

„Neću da idem tamo samo da bi Srbima pokazao ko su prijatelji i ko neprijatelji", kazao je premijer.

Nećemo na arbitražžu, kompromis bi doneo uspeh Trepči

Nećemo ići na arbitražu, ne može Srbija da ide na arbitražu s Kosovom, jer bi time priznala Kosovo, rekao je danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da je Trepča "naša, u našem, posedu i 'državini'", te da nećemo dozvoliti da nam je otmu.

Premijer je na konferenciji za novinare, a upitan o konkretnim koracima koje će država preduzeti da zaštiti Trepču, radnike, i imovinu, rekao da to neće biti arbitraža, ali da postoje "neke druge vrste arbitraže".

A na pitanje šta tačno može da znači odluka o ponišštavanju pravnih posledica akata Prištine o Trepči i kako će vlada da sprovede korake koje je pripremila, odgovorio je:

"Ovako, kako smo naumili, mi smo u posedu, u državini stvari, mi to imamo, samo je neko hteo da nam oduzume".

"A mi kažemo - ne damo", rekao je premijer i dodao da će to "braniti u svim razgovorima sa stranim sagovornicima i partnerima.

"Budu li pokušali silom, nećemo im dozvoliti. Mi nikome ne pretimo, ako mislite da pokazujete silom nešto srpskom narodu, plašim, se da ćete svoje zube polomiti. Mi ćemo mir i stabilnost sačuvati", poručio je premijer.

Nisam ni očekivao da neko iz EU reaguje na odluku Prištine

Upitan zašto niko iz EU nije reagovao na slučaj Trepče, Vučić je odgovorio da pretpostavlja da i neće reagovati, te da to nije ni očekivao.

"Reagovali bi da sam ja rekao da neću da odgovaram nekom novinaru jer je iz neke kuće koju neko finansira. To jesu dvostruki standardi, ali šta da radim, neću bna uništim budućnost Srbije. Nisam idiot da mislim da su Albanci to sami smislili, onaj ko misli da sam mnogo glup greši", rekao je Vučić ocenivši da je interes Srbije iznad svega.

"Pustite državu da radi svoj posao, a ne znam odakle vam to da je naš odgovor marketinški. Nije marketinški. Njihova je odluka možda marketinška, a u svakom slučaju nerazumna", dodao je.

Upitan šta se sada dešava, nakon odluke kosovskih vlasti, Vučić je rekao: "Ništa".

"Ništa se ne dešava, osim što nam prave probleme pri uvozu određenih sirovina. A ako hoće da promene moraju nešto da urade‚, a kao će da uđu u Leposavić, u našu zgradu Trepče, kako misle da proteraju Srbe", upitao je Vučić.

Na pitanje kako bi izgledao kompromis u vezi s Trepčom, Vučić je rekao da bi to preduzeće imalo ogroman uspeh ako bi se fuzionisalo.

"Ako bismo uspeli suštinski da funkcionišemo zajedno ne bi bilo kraj uspehu Trepče. Mogli bismo da ostvarimo veliki izvoz. To je jedino ekonomski opravdano rešenje", rekao je premijer.

Srbi treba da se osećaju sigurno, to garantuje NATO

Nikada nećemo ostaviti na cedilu svoj narod na Kosovu i Metohiji, poručio je Vučić.

"Srbi na Kosovu i Metohiji mogu da se osećaju bezbedno i sigurno", rekao je premijer odgovarajući na pitanja novinara u vezi s Trepčom,

"Srbi treba da se osećaju sigurno i bezbedno, za to imam garancije NATO, a uskoro treba da se sastanem i sa Stoltenbergom", rekao je, dodajući da država Srbija sigurno neće ostaviti svoj narod na cedilu.

"Poruku Nikolića primio sam k znanju"

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da je "primio k znanju" poruku, odnosno izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da za Albance više nema ustupaka, nakon pokušaja otimačine Trepče.

Vučić je rekao da će pregovori Beograda i Prištine biti nastavljeni, te da je poruku predsednika Srbije "razumeo u moralnom i u političkom smislu".

Vlada nije slala pismo u Brisel

Vučić je izjavio da Vlada nije slala nikakvo pismo predstavnicima EU u Brisel povodom usvajanja Zakona o Trepči u Skupštini Kosova.

"Ja još nikakvo pismo nisam potpisao, znam da nije niko drugi u ime Vlade Srbije. Možda će ga biti ali još ga nema", rekao je Vučić povodom navoda u medijima da je Vlada poslala pismo u Brisel u kojem su objašnjene štetne posledice odluke Skupštine Kosova.

Vučić je rekao da u Briselu sede prijatelji i partneri Srbije i da će prvo sa njima razgovarati.

"Prvo ćemo razgovarati , ali ne tako što ćemo mi da pokazujemo svoje mišiće koje su uvek pokazivali oni koji imaju nedostatak hrabrosti, a o pameti da i ne govorim", rekao je Vučić.

"Neću da vršim pritisak na tužilaštvo povodom Savamale"

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne želi da govori o rušenju objekata u Hercegovačkoj ulici u Savamali i da neće da vrši pritisak na tužilaštvo i pravosudne organe.

"Imam strpljenja da sačekam odluku tužilaštva... Tužilaštvo neka radi svoj posao, strpljivo ćemo sačekati njihovu odluku", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Vučić je rekao da kampanja vođena povodom slučaja Savamala predstavlja napad na Vladu i na njega i da su u to "razni investitori" uložili 4,5 miliona evra

"Izneo sam ono što mislim, ne želim o tome da govorim, imamo bezbroj, milion drugih težih i većih problema", rekao je Vučić.

U noći između 24. i 25. aprila oko 30 osoba sa fantomkama na glavama vezivalo je ljude i uzimalo im lične stvari, dok su bagerima porušili objekte u Hercegovačkoj ulici u Savamali. Za to još niko nije odgovarao.

O izjavi patrijarha SPC o Kosovu: Poštujem ga, ali moja je obaveza da obezbedim mir

Premijer Srbije izjavio je da je siguran da patrijarh srpski Irinej misli najbolje svojoj zemlji ali da on, kao predsednik Vlade, ima obavezu da obezbedi mir.

Vučić je to izjavio na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, komentarišući izjavu patrijarha Irineja da Srbi nikada neće prihvatiti stanje na Kosovu i Metohiji i da "ono što je silom oteto, silom se i vraća".

Premijer je rekao da bi voleo da se svaka vrsta sile izbegne i da mnogo više zastupa dijalog kao način rešenja problema.

"Patrijarha poštujem i volim, nisam neki veliki vernik i nekoliko puta godišnje idem u crkvu, kao i većina Srba... Poštujem ga (patrijarha) i svaku njegovu reč pažljivo slušam i trudim se da na najbolji način to protumačim", rekao je Vučić.

Patrijarh je ranije danas ocenio je da je "to što se dešava na Kosovu i Metohiji nepravda moćnih i silnih prema malom narodu, ali jednoj velikoj istoriji i kulturi".

Irinej je rekao da može biti da je Kosovo izgubljeno, ali da Srbi u svojoj svesti i osećanju na to ne mogu da pristanu.

"Pre kraja godine odluka o povećanju plata i penzija"

Vučić je najavio da će Vlada pre kraja ove godine odobriti povećanje plata u javnom sektoru i penzija.

"Pre kraja godine obradovaćemo mnoge naše građane", rekao je on.

Istakao je a u Srbiji "sve ide na bolje", da su stabilne javne finansije, ali je potrebno jedinstvo u zemlji da bi se postizali dobri ekonomski rezultati.

Kako je dodao, uskoro će Svetska banka objaviti listu "Duing biznis" na kojoj će Srbija po uslovima za poslovanje napredovati u poređenju s drugim zemljama.

"Dobro je što ćemo napredovati, ali nećemo biti zadovoljni. Da bismo uspeli moramo da imamo stabilnu situaciju u zemlji", kazao je Vučić.

"O predsedničkom kandidatu za šest meseci"

Premijer Srbije nije hteo danas da se izjašnjava o formalnim i neformalnim kandidatima za predsednika Srbije.

On je rekao da ne želi da učestvuje u "političkim igrama i ispunjavanju snova dokonih i lenjih ljudi koji misle da zaslužuju da postanu nešto, pošto nisu uspeli da urade ništa u prethodnom periodu svoje karijere".

Premijer je primetio da se po pisanju nekih medija može zaključiti da unapred postoje dva pobednika.

"Jedan je Janković, a drugi Jeremić. Moje je samo da odlučim koga da podržim, jer su obojica već pobedili, imaju ogromnu podršku u narodu, dok su ostali nepostojeći", rekao je Vučić i dodao da će im se, ako ipak bude neko treći, izviniti.

Na pitanje kako komentariše navode da vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković podržava kandidaturu Jeremića, Vučić je odgovorio da ne zna da li je to istina ili nije, ali da Mišković verovatno čini kao i on, da želi da podrži "pobednika".

"Razumem Miškovića, bliži se pravosnažna presuda. Računa da institucije u Srbiji ne postoje, da je to rezultat politike kao kada su neki drugi vedrili i oblačili. Ali, predsednik se bira na neposrednim izborima i ne biraju ga novine, već narod", poručio je Vučić.

On je rekao da se članovi Vlade neće izjašnjavati o predsedničkim izborima, a da će on to učiniti za šest meseci kao predsednik Srpske napredne stranke.

On je rekao da je zamolio članove Vlade da se uzdrže od komentarisanja tih izbora.

"Svi imaju pravo da se kandiduju, da imaju stranke, ali kao vlada se nećemo izjašnjavati. A kao predsednik stranke, to ću učiniti za šest meseci", rekao je Vučić.

"Očekujem epilog u Srebrenici u skladu sa zakonom"

Predsednik Vlade Srbije rekao je da se nada da će, kada je reč o priznavanju rezultata lokalnih izbora u Srebrenici, biti završeno sve u skladu sa zakonom.

"Prosto ne znam šta da vam odgovorim. Sve drugo bi bilo uplitanje u unutrašnje stvari BiH i Republike Srpske, a to hoću po svaku cenu da izbegnem", odgovorio je Vučić na pitanje da prokomentariše izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH da će tražiti ponavljanje izbora u Srebrenici.

"Želim", rekao je premijer, "da gledam u nebo i da se nadam da će ovo da prođe jednog dana".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.