Vučić: Pomoć Srbije Republici Srpskoj od pet miliona evra

Izvor: BKTV News, 03.Apr.2018, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Pomoć Srbije Republici Srpskoj od pet miliona evra

Srbija će pomoći opštine u Republici Srpskoj u iznosu od pet miliona evra, saopštio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Reč je o novoj pomoći, a predsednik je to saopštio na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a posle sastanka državnog vrha Srbije i Srpske.

Vučić je, na konferenciji za štampu, naglasio da je u skladu sa Zakonom o specijalnim vezama Srbije i RS, razgovarao sa Dodikom o daljoj podršci >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koju Srbija može da pruži narodu u RS.

"Usaglasili smo da u sledećim opštinama pomognemo u ukupnom iznosu od 5 miliona evra. Ovo je nova tranša pomoći Srbije građanima RS. Reč je o opštinama Prijedor, Novi Grad, Kozarska Dubica, Gradiška, Čelinac, Mrkonjić Grad, Pelagićevo, Prijeljina, Sokolac, Bratunac, Zvornik, Istočna Ilidža, Višegrad, Novo Goražde, Trebinje. Zatim u okviru Federacije BiH pomoć od 500.000 evra za obnovu i izgradnju pravoslavnih hramova“, objasnio je on.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ

Vučić je rekao da je izdvojeno i posebnih milion konvertibilnih maraka za program samozapošljavanja, za razvoj preduzetništva mladih do 35 godina starosti, za programe za podsticaj, pokretanje vlastitog biznisa i preduzeća.

Preneo je da je Dodik zamolio Srbiju da pomogne u izgradnji magistralnog puta Gacko-Foča, deonica Tjentište-Brod na Drini u vrednosti do 10 miliona evra.

"Nismo mogli u ovom trenutku da donesemo tu odluku, ali ćemo je razmatrati za dva meseca kada budemo jasnije videli stanje u budžetu Srbije i javnim finansijama, kada budemo mogli da predvidimo kako to izgleda", objasnio je on.

Vučić je kazao da je Srbija pokazala iskrenu želju da u uslovima kada obezbeđujemo visoki suficit u budžetu Srbije, kada imamo rast do 4 odsto na kvartalnom nivou, kada imamo ogroman broj projekata koje očekujemo da budu ostvareni u kratkom periodu, pomogne.

Najavio je da će samo u aprilu prisustvovati otvaranju nove Leoni u Nišu, zatim fabrike u Čačku, kamen temeljac za Forverk, potom u Loznici, pa Kraljevo te Kruševcu, Leskovcu, i da se nada fabrici u Zaječaru.

"Narod u RS se suočava sa napuštanjem ognjišta. Mi želimo da što više ljudi ostane na svojim ognjištima u Srbiji i RS, i zato smo spremni da pomogmemo rukovodstvu Srpske, našem narodu", poručio je Vučić.

Vučić je zahvalio Dodiku na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, i izvestio ga o situaciji na Kosmetu.

Predsednik je najavio da će sa Dodikom biti zajedno u Mostaru, a onda zajedno idu u Trebinje da posete vrtić koji gradi Srbija.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.