Vrući zakoni tek dolaze

Izvor: TvojPortal.com, 31.Avg.2011, 09:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrući zakoni tek dolaze

/dnevnik.rs/ Na pitanje kada će zasedati srpski parlament može se dobiti odgovor samo na nivou spekulacija. Delegacija koju predvodi predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović vratila se iz petodnevne posete Kini, tako da će se nešto više znati kada koferi budu raspakovani nakon dalekog puta. Da ni poslanicima nije lako da odlete put Dalekog istoka svedoči detalj koji su nam preneli dobro obavešteni izvori. Parlamentarci su se iz Kine vratili preko Franfurkta, a između doslaka >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << i polaska za Beograd morali su na frankfurtskom aerodromu da provedu celih pet sati.


Centralna tema prvog očekivanog jesenjeg zasedanja su zakoni o javnoj svojini i o restituciji. Portparolka LSV-a i zamenica šefa kluba ZES-a Aleksandra Jerkov kaže za “Dnevnik” da još uvek nikakvih zvaničnih konsultacija nije bilo.
– Svakako da će ova dva zakona biti na istoj sednici, verovatno čim skupština bude počela da zaseda – ukazuje Aleksandra Jerkov. – Nisu stigli u parlament jer su još uvek na javnoj raspravi, a kada će biti usvojeni, zavisiće od brzine kojom će Vlada da razmotri primedbe koje su stigle na njenu adresu. To je ono što Skupština sada čeka. Raniji plan je bio da parlament počne da radi 5. septembra, videćemo da li će se to i desiti.
Budući da je LSV često prozivan zbog radne grupe na čijem čelu je bio Bojan Kostreš, a koja nije uspela da usaglasi tekst, “Dnevnik” je interesovalo da li će Liga ostati pri svim svojim ranijim stavovima.
– LSV ostaje pri svom stavu da Vojvodini mora da pripadne sve ono što su Vojvođani platili i što je Vojvodina sama izgradila, bez obzira na to da li u ovom trenutku Pokrajina ima neka osnivačka prava u tim oblastima ili ne. Danas ćemo saopštiti zaključke našeg predsedništva, koji će ujedno biti i naš predlog kako se propis može poboljšati, šta očekujemo od zakona i šta Vlada treba da uvrsti u imovinu APV – najavljuje Aleksandra Jerkov za “Dnevnik”.
Šef poslaničkog kluba PUPS-a Momo Čolaković podvlači da su prvi ljudi stranke penzionera radili bez pauze svih ovih užarenih dana.
– Lider naše stranke i potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić bio je na svom radnom mestu celo leto. Evo, i ja sam u kabinetu u zgradi u Kralja Milana, ugledam se na svog predsednika – priča nam Čolaković. – Po poslednjim informacijama kojima raspolažem, javna rasprava o zakonima o restituciji i o svojini treba da se okonča do 5. septembra. Potom bi propisi ušli u Vladinu proceduru, da bi bili usvojeni u najskorije vreme i upućeni Skupštini, kako mi je rečeno, do 15. septembra. O propisima će, potom, razgovarati skupštinski odbori, pa bi se ova dva zakona tokom septembra mogla naćin na dnevnom redu vanrednog zasedanja.
Na naše pitanje da li je ovaj tajming u skladu s Akcionim planom Vlade, Čolaković odgovara da bi takav tempo “bio na vreme”.
– Pošto je polovinom oktobra samit EU, znači da do 12. oktobra treba da usvojimo ta dva zakona – objašnjava on. – Mi smo jedina poslanička grupa u parlamentu koja imala razgovor s potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem o zakonu o restituciji i on nam je izneo detalje. Dali smo nekoliko sugestija, a početkom septembra ponovo bi trebalo da se sastanemo s njim i vidimo konačnu verziju zakona koju će Vlada razmatrati. Imali smo sugestiju da se imovina koja je oduzeta može zameniti drugom, novoizgrađenom. Međutim, taj predlog je otpao i ostalo je samo da se vrati ono što je moguće, a za ostalo, gde povraćaj imovine nije moguć, da se obezbedi naknada putem državnih zapisa. Te dve varijante su ostale, a videćemo kakav će biti konačan predlog.
S. Stanković
PUPS: Solidna rešenja
U PUPS-u smatraju da su rešenja iz nacrta zakona o javnoj svojini solidno urađena.
– Međutim, predstoje još dogovori na najvišem, državnom nivou, vezani za imovinu Pokrajine. Sve je usaglašeno u zakonu, osim pokrajinske imovine. Nakon tog razgovora u vladajućoj koaliciji zauzećemo konačan stav o zakonskom predlogu. Vlada Vojvodine utvrdila je svoj predlog, šta oni traže osim onoga što je Vlada Srbije navela da će biti imovina Pokrajine. O tome još uvek ne postoji saglasnost i rano je da PUPS kaže svoj konačan stav – podvlači Čolaković.
Krasić: Vidim, isprepisivali su
Poslanik SRS-a Zoran Krasić kaže da je na sajtu Ministarstva finansija pročitao nacrte ova dva zakona, ali da nije siguran ko je autor tih tekstova.
Poslanici još uvek nemaju zakonske predloge u rukama, tako da ne možemo ni imati stav o rešenjima dok ne uđu u skupštinsku proceduru. A kada će Skupština početi da radi – to je čista licitacija. Svi kažu da bi to moglo... da bi to trebalo... ali nema ništa konkretno. A nemaš ni s kim da pričaš o tome pošto u Skupštini, koliko vidim, niko drugi osim mene i ne radi. Ne znam šta je pozadina svega toga, kakav je scenario, šta su zamislili… ali čini mi se da nemaju ni jasnu ni preciznu političku odluku o tome. Ono što sam video u nacrtu – isprepisivali su hrvatski i neke druge zakone – sve je to nedefinisano, kao i politika ove vlasti – zaključuje Krasić.

politikaSrbijazakoniskupština srbijezasedanje

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.