Izvor: B92, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrhovni sudovi i ljudska prava

Beograd -- Predsednica VSS-a Vida Petrović-Škero otvorila konferenciju o ulozi vrhovnih sudova u zaštiti ljudskih prava.

Predsednica Vrhovnog suda kaže da zemlje u tranziciji imaju ozbiljan zadatak da usklade svoje standarde s međunarodnim u svim oblastima, pa i u oblasti zaštite prava građana. Ona kaže da VSS ima ulogu da podstiče ostale sudove da poboljšaju rad i da im daje smernice za primenu Konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Direktor Generalnog direktorata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saveta Evrope Filip Boaja rekao je da se više od polovine podnetih žalbi Evropskom sudu za ljudska prava ne bi ni pojavilo da su pravosudni organi radili svoj posao.

Ministar pravde Dušan Petrović ukazao je da je Srbija u vrh liste zadataka stavila poštovanje principa evropske Konvencije o ljudskom pravima i da Vlada Srbije ima jasnu volju i posvećenost sprovođenju svih vrednosti proisteklih iz nje.

Konferencija je organizovana u okviru predsedavanja Srbije Komitetu ministara SE.

Kosta: U Strazburu 1.200 predmeta iz Srbije

Predsednik Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Žan-Pol Kosta izjavio je u Beogradu da je tom sudu upućeno 1.200 predmeta iz Srbije, a očekuje se povećanje broja pritužbi.

Od 1.200 predstavki građana Srbije, 200 je upućeno Vladi Srbije, a donete su četiri presude, rekao je Kosta na konferenciji za novinare na početku međunarodnog skupa o ulozi tog suda u radu vrhovnih sudova 14 zemalja regiona.

Kosta je rekao da je broj predmeta iz Srbije pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu proporcionalan broju stanovnika i da se neće desiti da oni budu povećani toliko da po tome budu dostignute veće zemlje članice Saveta Evrope (SE).

"Praksa Evropskog suda u Strazburu ima značajnu i prestižnu ulogu u Evropi, ali postoji opasnost zagušenja u velikom broju predstavki", rekao je Kosta.

Generalni direktor Direktorata SE za ljudska prava i pravna pitanja Filip Boaje rekao je da se Komitet ministara SE stara o tome da li su države-članice u potpunosti sprovele presude Evropskog suda.

Boaje je na otvaranju skupa ukazao da sud u Strazburu može da deluje tek kada su iscrpljena sva pravna sredstva u nacionalnim pravosuđima i dodao da polovine predstavki Strazburu uopšte ne bi bilo kada bi ta rešenja bila efikasnija.

Prema njegovim rečima, praksa suda u Strazburu treba da bude primer nacionalnim pravosuđima, a svaki sudija u nacionalnim sudovima morao bi da doprinese najvećem mogućem ostvarenju prava svojih sugrađana.

Regionalna konferencija o ulozi vrhovnih sudova u primeni Evropske konvencije o ljudskim pravima okupila je predstavnike 14 zemlaja regiona, a skup su organizovali Vrhovni sud Srbije i Generalni direktorat SE za ljudska prava i pravna pitanja.

Dvodnevna konferencija održava se u Beogradu, u okviru predsedavanja Srbije Komitetom ministara SE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.