Vojvođanski kosenzus kao brana centralizaciji

Izvor: Akter, 04.Jun.2015, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođanski kosenzus kao brana centralizaciji

Potpredsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Dušan Mijić založio se danas za stvaranje "Vojvođanskog konsenzusa" o definisanju položaja Vojvodine u predstojećoj raspravi o novom Ustavu Srbije, i kao brana daljoj centralizaciji države

Mijić je u saopštenju naveo da bi "Vojvođanski konsenzus" trebalo da čine ne samo političke stranke, već i javnost u toj pokrajini.

"Na tom poslu svi moramo biti budni i aktivni, kako ne bismo došli u situaciju da, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << u prethodnom primeru, omogućimo da nam drugi kroje kapu", poručio je Mijić.

Prema njegovim rečima, imovina Vojvodine se polako "krcka, krčmi i otuđuje" u pokušaju da se od državnog poljoprivrednog zemljišta do elektrodistributivnih mreža,  stvore jedinstvene organizacije koje se mogu prodati strateškom partneru.

"Primer Naftne industrije Srbije nas opominje na to", naveo je Mijić i dodao da je sada slična situacija u vezi sa ukidanjem Elektrovojvodine.

On je optužio i sadašnju i prethodnu državnu vlast da ne žele da prihvati Vojvodinu kao deo države koji ima svojinu i dodao da za definisanje pokrajinske svojine nije potrebna promena Ustava Srbije, već je dovoljno to regulisati zakonom.

Mijić je podsetio da je LDP predložio 2011. godine Skupštini Srbije amandmane na Zakon o javnoj svojini, koji je usvojen septembra 2011. godine, ali ih je republički parlament odbio.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.