Vojvođani moraju da se odreknu duplih funkcija

Izvor: Glas javnosti, 17.Mar.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvođani moraju da se odreknu duplih funkcija

BEOGRAD - Za vojvođanske poslanike neće biti dvostrukih aršina, izjavila je za Kurir direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, istakavši da će i poslanici u vojvođanskoj skupštini, kao i u republičkom parlamentu, koji obavljaju dve funkcije od 1. aprila morati da se odluče za jednu.

Pažnju javnosti izazvalo je 15 poslanika iz Vojvodine koji su ujedno i gradonačelnici ili predsednici SO, izabrani većinskim sistemom, najavom da će zatražiti zahtev za kolektivno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odobravanje dvojnih funkcija.

Markovićeva ističe da se Agenciji niko nije obratio sa takvim zahtevom.

- Zakon će se primenjivati i na njih kao i na druge. Ne mogu se u Srbiji usvajati zakoni tako što ih nećete pročitati. Zakon ih je sve izjednačio, uostalom nama se niko iz Vojvodine nije obratio. Oni komuniciraju preko medija, a mi probleme tako ne rešavamo - poručuje Markovićeva i dodaje da su ipak moguća neka odstupanja.

- Postoji mogućnost da imate propise koji dvostruko regulišu pitanja sukoba interesa, kao recimo pojedini statuti za određene profesije. Na primer, odbornik koji je po struci advokat, kod njega se statutom Advokatske komore propisuju dodatni uslovi - navodi Markovićeva.

Na pitanje šta će 1. aprila biti sa poslanicima koji se nisu odrekli druge funkcije, ona navodi.

- Agencija utvrđuje iz spiskova koje su organi dužni da nam dostave ko je prekršio Zakon i obaveštavamo poslanika koji vrši dve funkcije da je u sukobu interesa. Kazne su od mera upozorenja do prekršajnih kazni.

K. B.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.