Vojvodina očekuje Statut, ali priprema i budžet

Izvor: Politika, Beta, 03.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina očekuje Statut, ali priprema i budžet

Privremeno finansiranje prestaje 31. marta i do tada ćemo dobiti budžet, bez obzira na to da li će Skupština Srbije usvojiti zakon o nadležnostima, kaže pokrajinski sekretar za finansije

Vojvodina očekuje usvajanje Statuta, ali paralelno radi i na pripremi budžeta da se ne bi dogodilo da 31. marta, kada ističe privremeno finansiranje, pokrajina ostane bez sredstava.

– Radimo na pripremi budžeta po postojećem zakonu, tako da će on do kraja nedelje biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << spreman i upućen Skupštini Vojvodine na usvajanje. Vojvodina će najkasnije od 1. aprila funkcionisati na osnovu novog budžeta. Kada bude usvojen zakon o prenosu nadležnosti, ukoliko se ukaže potreba, radićemo rebalans budžeta – kaže za „Politiku” pokrajinski sekretar za finansije Jovica Đukić. Pokrajina je u prvom tromesečju ove godine raspolagala sa 11,47 milijardi dinara.

Isticanje roka u kome je dozvoljeno privremeno finansiranje pojedini predstavnici pokrajinske vlasti navodili su kao jedan od razloga zašto je važno da republički parlament Statut i prateći zakon usvoji do kraja ovog meseca objašnjavajući da je za usvajanje budžeta neophodno da pokrajina zna koje su joj sve nadležnosti poverene.

Milorad Mirčić, šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u Skupštini Vojvodine, kaže, međutim, da je to „čisto politikanstvo” i da je reč o pokušaju da se izvrši pritisak na vladu i parlament Srbije da što pre usvoje zakon o prenosu nadležnosti.

Mirčić smatra da uopšte nije bilo razloga da se ide na privremeno finansiranje ni u prva tri meseca.

– Budžet je mogao da se usvoji po važećem zakonu, a ako se kasnije nešto promeni – zato postoji rebalans. Inače, sličan izgovor mogle su da nađu i lokalne samouprave, a nisu, sve su usvojile budžete – kaže on. Mirčić smatra da, ukoliko pokrajina ne usvoji budžet do 31. marta, treba uvesti prinudnu upravu i raspisati nove izbore, ali ne veruje da će se to dogoditi.

Da usvajanje vojvođanskog statuta i zakona o prenošenju nadležnosti nisu uslov za donošenje pokrajinskog budžeta tvrdi i Borko Ilić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u vojvođanskom parlamentu.

– Kada se usvoji zakon o nadležnosti, u slučaju da Statut ostane kakav je sad, moraće da se radi rebalans i republičkog i pokrajinskog budžeta, jer bi pokrajini bile poverene nove nadležnosti. Do tada se budžet usvaja po postojećem zakonu – objašnjava Ilić. On podseća i da ovo nije prvi put da je Vojvodina na privremenom finansiranju, odnosno da se to stalno dešava poslednjih godina.

Prema njegovim rečima, nije nemoguće da budžet ne bude usvojen do kraja meseca i da se privremeno finansiranje produži, jer zakon nije baš precizan u tom delu.

– Suština je da vlast u Vojvodini nema odgovor na ekonomske probleme i da bi joj dobro došlo da odgovornost za svoje neuspehe prebaci na Beograd koji nam ne da da usvojimo budžet i to u vreme ekonomske krize. Ponovo će se potegnuti priča da je Vojvodina ugrožena, a u stvari i u pokrajini i u Srbiji na vlasti je jedna ista oligarhija – naglašava Ilić.

-----------------------------------------------------------

Novac od NIS-a čeka budžet

Prvi deo sume od prodaje NIS-a, u iznosu od 18,681 milijarda dinara, na računu je pokrajinske administracije i još ništa nije potrošeno. Kako kaže Jovica Đukić, taj novac će biti ukalkulisan u novi budžet za 2009. godinu, a najveći deo će se koristiti za nastavak postojećih i pokretanje novih kapitalnih investicija. On je izričit da nijedan dinar neće otići na tekuću javnu potrošnju.

Milorad Mirčić kaže da taj novac gubi vrednost, jer je reč o dinarima. Đukić, međutim, kaže da je to je pitanje i za državu.

– Naravno, jedan deo novca se plasira u poslovne banke po zakonskim uslovima da bi budžet „zaradio” i da bi se kompenzovali određeni inflatorni gubici. To je praksa u celom svetu i to rade i lokalne samouprave – objašnjava Đukić.

G. Novaković

A. Popović


[objavljeno: 04/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.