Vojvodina: Žalba USS zbog budžeta

Izvor: B92, 28.Sep.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojvodina: Žalba USS zbog budžeta

Novi Sad -- Preispitivanje ustavnosti Zakona o budžetskom sistemu je jedini način da se dobije novac iz budžeta, kaže predsednik vojvođanske vlade za B92.

Pored problema sa republičkom Vladom, otvoreno pitanje je saradnja pokrajinske i gradske vlasti.

Gorak ukus u ustima pokrajinske Vlade nakon usvajanja Zakona o budžetskom sistemu. Zbog toga je konačna odluka pokrajinske administracije - žalba Ustavnom sudu.

"Žao mi je da mi nismo bili konsultovani i pozvani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na razgovore pre donošenja rebalansa. Ne znam da li bi to nešto promenilo, ali bi govorilo o tome da Pokrajina i njen ustavni položaj budu uvaženi", kaže Bojan Pajtić, premijer Vlade Vojvodine.

Pale su i teške reči zbog budžetske problematike. Predsednik skupštine Vojvodine poručio je premijeru Ivici Dačiću da ministra finansija Mlađana Dinkića "ili smeni ili obuzda", što su u ministrovom kabinetzu ocenili kao uvredljivu i nekorektnu izjavu

"OVe rečenice ne izgovaram u personalnom smislu, nego govorim o pojavi. Ne mogu da zaobiđen da je nosilac te pojave ministar kome to pripada, ali ovo nije rečenica lične prirode, i nikoga nisam želeo da uvredim u ličnom smislu", kaže Ištvan Pastor, predsednik skupštine Vojvodine.

Pored trzavica na relaciji pokrajina - republika, tenzije su konstantne u samom Novom Sadu. Kulminacija loših odnosa gradske i pokrajinske vlasti dogodila se kada je potpredsednik Vlade Vojvodine Goran Ješić odbio da otvori Sajam lova, ribolova i sporta, i to zbog prisustva novog gradonaćelnika Miloša Vučevića. Ipak, Bojan Pajtić kaže da je na delu bio "protokolaran gest".

"Svako ima pravo da u nekom događaju definiše svoj odnos, ponekad i fiziološki odnos, a teško je nemati fiziološki odnos prema nasilje koje smo imali ne samo u Novom Sadu nego i drugim lokalnim samoupravama. Zbog toga smo došli u situaciju da imamo konstantu nestabilnost i tenzije", kaže Bojan Pajtić.

Iako su i gradska i vojvođanska vlast po svom sedištu "novosadske, novi gradonečelnik do sada nije sarađivao sa pokrajinskim funkcionerima.

"Lično nisam imao kontakt, ali postoje komunikacije između gradske uprave i pokrajinske administracije u nekom stvarima koje su u procesu. Nadam se da neće biti neke opstrukcije. Može on da se ne slaže sa mojim programom, ali ne može da ponižava novosađane i da kaže da neko jeste ili nije gradonačelnik Novog Sada ", kaže Miloš Vučević - gradonačelnik Novog Sada.

Svi akteri novosadske drame saglasni su da u njhovim trenutnim odnosima nema političke ljubavi, pa ni naklonosti, ali isto tako tvrde da je izlaz u razgovoru i saradnji. Ipak, pitanje je ko će napraviti prvi korak, kako Novi Sad više ne bi bio grad konstantne političke nestabilnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.