Vojnićeva: Niz nerešenih pitanja i dalje ostaje otvoren

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2019, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojnićeva: Niz nerešenih pitanja i dalje ostaje otvoren

Predsednica Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji Jasna Vojnić kaže da se nacionalna zajednica kojom predsedava suočava sa nizom otvorenih pitanja koja ostaju bez odgovora, ali je istovremeno naglasila da je susret dva predsednika, Vučić-Kitarović, dogovorio niz koraka, nakon čega su stvari počele da se rešavaju.

"Nije da se ništa nije događalo. Zajednica smo koja voli primećivati pomake. Vlada Srbije je dala novac da se otkupi kuća Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla je Vojnićeva za vojvođanski javni servis, dodavši kako spomen obeležje Bana Jelačića neće biti samo mesto okupljanja Hrvata, te da nijedan projekat nije u cilju getoizacije Hrvata.

Kao jedan od problema navodi nezastupljenost Hrvata u institucijama države, kao i nemanje statističkih podataka o zaposlenosti u javnim, državnim institucijama.

"Jedan od osnovnih problema je to što nema više od jednog poslanika u srpskoj skupštini. Trenutno imamo jednog poslanika, ali nemamo zagarantovan mandat", kazala je Vojnić.

Prema njenim rečima, postoje negativna iskustva i sa pokušajima da đaci osnovnih škola uče hrvatski jezik, ukazujući na "širenje straha" i kampanju koja navodi i usmerava ljude na donošenje odluka.

"Pozvali smo predstavnike vlasti da dođu u Bački Breg, da sa nekoliko pozitivnih reči ohrabre učenike da upisuju hrvatski jezik...To je izostalo", ističe ona.

Navodi da je sto odsto prvaka bilo zainteresovano za hrvatski jezik, a kada se, kako kaže, po selu počeo sejati strah da će doći Tompson i sl., za hrvatski jezik se ponovljenom anketom izjasnila polovina.

Upitana zašto je odabrala da u Beogradu, u ambasadi, bude njeno prvo pojavljivanje pred novinarima, rekla je da hrvatska zajednica nije imala sednicu veća u glavnom gradu jer nema adekvatan prostor.

"Još nismo imali sednicu veća u Beogradu, imamo pravo na 5 sednica godišnje i uvek u nekom drugom mestu gde žive Hrvati. Razlog zašto nismo nikad u Beogradu je zato što nemamo prostor. U Beogradu živi 7 hiljada Hrvata, to nije zanemarljiva brojka. Treba nam prostor i za veće i za udruženja", poručila je Vojnićeva.

Hrvatima u Beogradu dolaze udruženja iz Hrvatske, održavaju se književne večeri i potreban je primeren prostor, kaže.

"Nakon svega smo odlučili da održimo konferenciju (u ambasadi) nerado, ali, nažalost jedino to ima efekta", zaključila je predsednica Hrvatskog nacionalnog veća.

Gostovanje Jasne Vojnić u emisiji "Pravi ugao" možete pogledati ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.