Vlast i opozicija u Skoplju razmenili optužbe

Izvor: Akter, 10.Nov.2015, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast i opozicija u Skoplju razmenili optužbe

Vladajuća VMRO DPMNE i opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) optužili su danas jedni druge za to što je Evropska komisija u godišnjem izveštaju Makedoniji dala uslovnu preporuku za pregovore o članstvu u EU, koja će zavisiti i od toga kako će biti sprovedene hitne reforme, ali i vanredni parlamentarni izbori u aprilu 2016, kada će preporuka biti ponovo razmatrana.

Visoki funkcioner VMRO DPMNE Antonio Milošoski je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << "Makedonija produžava napred i pored svih pokušaja SDSM da je gurne u političku krizu", kao i da izveštaj pokazuje da su "prepoznate i priznate sve reforme koje je sprovela koalicija predvodjena VMRO DPMNE, u ekonomiji, poljoprivredni, u oblasti bezbednosti i vladavini prava".

Kako prenose mediji u Skoplju Milošoski je ocenio da je to "što izveštaj ima preporuku najveći dokaz da je kapacitet Makedonije mnogo jači od destruktivne politike koju je SDSM vodio poslednjih devet meseci" i ocenio da je "dobijanje preporuke poraz politike SDSM".

Sa druge strane, zamenica predsednika opozicionog SDSM Radmila Šećerinska ocenila je da je "uslovljavanje dobijenog kandidatskog statusa u izveštaju Evropske komisije o napretku Makedonije delo neozbiljne aktuelne vlasti".

"Srećni smo što smo sa mnogo napora, iskrene posvećenosti prema interesima gradjana i prema Makedoniji, uspeli da spasemo preporuku Evropske komisije. Preporuka je na žalost i deset godina od dobijenog kandidatskog satusa uslovljena i to je delo neozbiljne aktuelne vlasti", rekla je Šećerinska.

Ona je optužila predstavnike i članove makedonske vlade da su zloupotrebili svoju moć u svim sferama, pravosudju, medijima, izbornom procesu, regulatornim telima, kao i da u Makedoniji ima selektivne pravde, široko rasprostranjene korupcije, pretnji novinarima.

Evropska komisija preporučila je danas da se otvore pristupni pregovori s Makedonijom, ali uz uslov da se u toj zemlji nastavi sprovođenje političkog sporazuma vlasti i opozicije o prevremenim parlamentarnim izborima u aprilu 2016, kao i da se sprovedu reforme.

U izveštaju o napretku Makedonije u evrointegracijama, Komisija je ocenila da je pridruživanje EU u kritičnoj fazi i dala produženje preporuke o pridruživanju, koju je Makedonija ove godine dobila po sedmi put, ali se navodi i da će to pitanje biti opet razmotreno posle prevremenih izbora.

Jedan od uslova za produženje preporuke o pridruživanju je i hitan početak reformskih mera koje je preporučila Evropska komisija a najavljeno je i da će se Komisija na ovo pitanje vratiti posle izbora čije je održavanje, kao rešenje političke i institucionalne krize u Makedoniji, dogovoreno izmedju vlasti i opozicije, a uz posredovanje i Brisela.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Vlast i opozicija u Skoplju razmenili optužbe zbog uslovljene preporuke EK

Izvor: Blic, 11.Nov.2015, 00:32

Vladajuća VMRO DPMNE i opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) optužili su danas jedni druge za to što je Evropska komisija u godišnjem izveštaju Makedoniji dala uslovnu preporuku za pregovore o članstvu u EU, koja će zavisiti i od toga kako će biti sprovedene hitne reforme, ali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.