Vlast ,,drmaju” fotelje i struja sa Ibra

Izvor: Politika, 08.Mar.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlast ,,drmaju” fotelje i struja sa Ibra

Dok jedni kao razloge za moguće prekombinovanje vladajuće koalicije u Kraljevu navode nerad i gradnju hidrocentrala na Ibru sadašnja vlast u tome vidi isključivo lični interes i vlastoljublje pojedinih odbornika

Kraljevo – Taman što je godinu dana proteklo od burnih previranja u kraljevačkoj lokalnoj skupštini i tadašnjeg prekombinovanja vladajuće većine na pomolu je novo političko talasanje. Podsećanja radi, tada su socijalisti promenili stranu pa su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa čelnih funkcija u gradu otišli funkcioneri DSS-a, Nove Srbije i radikali, a došli predstavnici DS-a i koalicije oko te stranke i Pokreta za Kraljevo.

Međutim, minimalna natpolovična većina, odnosno 36 od ukupno 70 odbornika znači uvek nestabilnost i to, kako ovde kažu, ,,posebno sa Pokretom za Kraljevo koji je uvek u pokretu”. Tako je i u minula dva meseca nezadovoljstvo stanjem u vladajućoj koaliciji najpre pokazala ta politička grupacija koju predvodi dr Ljubiša Jovašević, inače zamenik gradonačelnika u gradskoj skupštini. On je u nekoliko navrata posebno optužio predstavnike G17 plus koji, kako tvrdi, ,,uvek stvaraju probleme i u tome ne mogu da ih kontrolišu ni demokrate sa kojima su nastupali u izbornoj koaliciji”.

– Tražili smo od koalicionih partnera da se usvoji program rada javnih preduzeća. Bili smo izričiti da se to učini do kraja protekle nedelje. Međutim, to se odlaže zbog niza problema, posebno sa kadrovskim rešenjima koje ima G17 plus u predškolskoj ustanovi. Odlaže se i zasedanje skupštine, a mi nećemo dozvoliti uvođenje privremenih mera zbog neodržavanja skupštinskih sednica što možda nekima odgovara. Stoga, mi više ne možemo da čekamo i razgovaramo i dogovaramo se sa onima koji hoće da rade. Uz sve to, nismo naišli ni na razumevanje kod sadašnjih koalicionih partnera oko planova za gradnju deset mini-hidroelektrana na Ibru čemu se sasvim opravdano protivimo i tražimo o tome javnu raspravu i referendum – kaže Radovan Marković, šef odborničke grupe Pokreta za Kraljevo.

Predstavnici Pokreta za Kraljevo, istina, još izričito ne tvrde da su već napustili sada vladajuću koaliciju, ali od Milivoja Jakovljevića, šefa odborničkog kluba kraljevačkih radikala, doznajemo da će danas predati zahtev za vanrednu sednicu gradske skupštine koji je potpisalo 40 odbornika iz redova Pokreta za Kraljevo, radikala i narodnjaka. Da li se ta sednica traži i zbog i novog preokreta, odnosno prekombinovanja vladajuće većine još je tajna.

Na sve to, Milomir Šljivić, sadašnji predsednik gradske skupštine, tvrdi da će se koliko danas održati sednica Gradskog veća.

– A, možemo odmah sutra zakazati sednicu skupštine. Dakle, nisu iskreni razlozi poput, navodne, bojazni od privremenih mera ili zahteva za zasedanje radi usvajanja programa rada javnih preduzeća. U pitanju su drugi interesi – smatra Šljivić.

Odbacujući optužbe da je G17 plus krivac za nepovoljne odnose u vladajućoj koaliciji Vukman Rakočević, šef odborničke grupe te stranke u gradskoj skupštini dodaje:

– Mislim da je to samo pokriće za težnju ka vlasti i za lični interes, odnosno optužbe koje nam upućuju iz pokreta su iznalaženje razloga za poteze koji će i te kako koštati ovaj grad i građane. Inače, naša stranka poštuje koalicioni sporazum u preduzećima i javnim ustanovama koje mi kontrolišemo imamo dobre rezultate što se za pokret ne može reći – tvrdi Rakočević.

Ovih dana gradom kruže i priče da je u eventualnoj novoj političkoj kombinaciji za dr Ljubišu Jovaševića ,,rezervisano” mesto gradonačelnika iako ,,njegov” pokret ima samo šest odbornika.

On, a i u Pokretu za Kraljevo se o tome ne izjašnjavaju ali je, kako se kaže, ,,za pametnog dovoljna” izjava za ,,Politiku” Vesne Nikolić-Vukajlović, predsednika Okružnog odbora SRS-a sa kojom je, prilikom protekle promene vlasti Jovašević imao čak i fizički obračun.

– Zaboravimo to, sada sam mu pružila moju tada slomljenu ruku, jer će sa nama preuzeti odgovornost za ovaj grad, srediti stanje i proveriti finansije u javnim preduzećima i ustanovama a to smo mi bili započeli. Stoga će ga radikali podržati i u promeni vlasti i izboru za gradonačelnika Kraljeva – kaže Vukajlović.

---------------------------------------------------

Pokret za Kraljevo, ipak, izlazi iz koalicije

Kraljevo – Ljubiša Jovašević, lider Pokreta za Kraljevo javio nam se juče posle podne, tvrdeći da ,,što se Pokreta za Kraljevo tiče nema više razgovora ni pregovora sa dosadašnjim partnerima u vladajućoj koaliciji u Kraljevu''.

–Pokret za Kraljevo izlazi iz postojeće političke kombinacije ne želeći više da trpi voluntarizam, nepoštovanje kolaicionih dogovora, nerad i neodgovornost posebno predstavnika stranke G 17.

To da li ću ja biti gradonačelnik prepustimo drugima, važno je da gradska vlast počne normalno da funkcioniše –dodao je Jovašević.

Nova koalicija u Kraljevu od ukupno 70 imala bi većinu od 40 odbornika, odnosno 18 radikala, 16 narodnjaka i šest Pokreta za Kraljevo.

Miroljub Dugalić

[objavljeno: 09/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.