Izvor: B92, 05.Mar.2010, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlahoviću potvrđen pritvor

Madrid -- Španski sudija Baltasar Garson potvrdio je odluku o određivanju pritvora Veselinu Vlahoviću, osumnjičenom za ratne zločine u BiH.

Sudija Garson odredio je i rok od 40 dana da bi zainteresovane zemlje mogle da zatraže njegovo izručenje. U tom roku, zainteresovane zemlje - Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora - mogu da traže izručenje Vlahovića, preneo je radio Slobodna Evropa.

Madridski dnevnik "El Pais" objavio je juče da je Vlahović, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u utorak uhapšen u Sspaniji, priznao ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije i da je tokom saslušanja španskoj policiji rekao da je ubio više od 100 muslimana.

Prema podacima španskih vlasti, postoje tri međunarodna naloga za hapšenje protiv Vlahovića, a u Španiji je osumnjičen za više pljački i učešće u pucnjavi u jednom noćnom klubu.

Ministarstvo pravde Srbije najavilo je da će od španskih vlasti zatražiti izručenje Vlahovića, koga Srbija potražuje radi izdržavanja zatvorske kazne od sedam godina na koju je pred Okružnim sudom u Novom Sadu pravosnažno osuđen zbog ubistva.

Vlahovića, koji je državljanin Crne Gore, potražuju i ta zemlja i Bosna i Hercegovina, gde se sumnjiči za desetine ubistava u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca od 1992. do 1995. godine.

Crna Gora ga potražuje zbog bekstva iz zatvora u Spužu u kome je izdržavao zatvorsku kaznu zbog nasilja i razbojništva.

Zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog na teritoriji BiH, protiv Vlahovića se vodi postupak i pred Višim sudom u Crnoj Gori.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.