Vlada u procesu integracija revnosnija od skupštine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada u procesu integracija revnosnija od skupštine

BEOGRAD - Najveći teret usklađivanja našeg zakonodavstva sa regulativom EU u drugoj polovini prošle godine podnela su ministarstva pravde, poljoprivrede i zaštite životne sredine, pokazuje Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za integraciju u EU (NPI).

Prema tom izveštaju, koji je objavljen na sajtu vladine Kancelarije za evropske integracije, Vlada je u tom periodu utvrdila 49 od planirana 64 zakona, dok je Narodna skupština od 49 utvrđenih zakonskih predloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspela da usvoji samo 17.

Ukoliko se posmatra odnos planiranih i realizovanih zakonodavnih obaveza, koje su u nadležnosti Vlade, izvršna vlast je obaveze ispunila sa 66 procenata, a skupština je ostvarila samo 35 odsto planiranog posla.

Poslanici su usvojili najviše zakona iz oblasti pravosuđa - 14, dva su usvojena na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, a jedan zakon na predlog Ministarstva finansija.

Od ukupno 64 planiranih zakona NPI, dve trećine bilo je u nadležnosti Ministarstva pravde 23 (vlada utvrdila 15), Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 13 (utvrđeno 12) i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja šest (utvrđeno pet zakona).

Skupština Srbije, iako joj je prosleđen veliki broj zakona, nije usvojila nijedan zakon Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

Procentualno, MUP je najbolje prošao, s obzirom da su poslanici od tri planirana zakona usvojili dva, dok je najgore prošlo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, jer od 13 planiranih zakona skupština nije usvojila nijedan.

Direktorka vladine Kancelarije za pridruživanja EU Milica Nelević izjavila je da izveštaj o prilagođavanju standardima EU u drugoj polovini prošle godine pokazuje de evropske integracije mogu biti ostvarene jedino zajedničkim naporom na svim nivoima državne uprave.

"Mislim da je ovakva praksa izveštavanja dobra, koliko za funkcionisanje Srbije uopšte, toliko i za njeno približavanje EU, jer nas uči jednom odgovornijem odnosu prema obavezama", rekla je ona.

Izveštaj o sprovođenju NPI pokazao je da je taj program ispunjen 29 odsto, pošto je od planiranih 89 propisa, od jula do kraja decembra 2008. godine, usvojeno 26 zakonskih i podzakonskih akata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.