Izvor: Politika, 31.Jan.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada telefonski razmatrala hiljadu tačaka dnevnog reda

Za tri i po godine mandata kabinet Mirka Cvetkovića je održao 597 sednica, a samo 176 puta za zajedničkim stolom u vladi

Odluka Vlade Srbije da kupi smederevsku železaru doneta je u petak na telefonskoj sednici, 421. od formiranja ove vlade 7. jula 2008. Prethodno je još jedna medijski „bombastična” odluka doneta na isti način – i donedavni direktor Narodne biblioteke Sreten Ugričić smenjen je „preko žice”. To su tek dve od ukupno 1.004 tačke dnevnog reda koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je vlada razmatrala na telefonskim sednicama.

Za tri i po godine vlada je održala 597 sednica od kojih je 176 bilo redovnih, što znači da su se premijer Mirko Cvetković i članovi vlade nalazili u sali za sednice u Nemanjinoj 11.

Milivoje Mihajlović, direktor vladine Kancelarije za saradnju sa medijima, priznaje da je broj telefonskih sednica veliki, ali naglašava da takve sednice imaju isti status kao redovne. Sve tačke dnevnog reda koje se usvajaju na telefonskoj sednici prolaze redovnu proceduru, odnosno moraju da budu usvojene na sednicima vladinih odbora (za finansije, ekonomiju, državnu upravu...).

„Moraju imati sva relevantna mišljenja, pre svega Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, kao i ministarstava čija je aktivnost vezana za tu tačku koja se razmatra”, kaže Mihajlović.

Članovi vlade se izjašnjavaju telefonom. To organizuje Generalni sekretarijat vlade. O toku telefonske sednice se pravi zapisnik, koji se usvaja na prvoj narednoj redovnoj sednici. Svi članovi vlade pre glasanja imaju uvid u materijale koji su u vezi sa tom tačkom dnevnog reda, a dnevni red, kao i u slučaju redovne sednice, sastavlja premijer.

U Poslovniku vlade, međutim, kaže se da predsednik vlade može odlučiti da se sednica održi i ako nije prisutna većina članova vlade, a da odsutni članovi glasaju telefonom ili telefaksom „u naročito opravdanim i hitnim slučajevima”. S obzirom na odnos broja redovnih i telefonskih sednica, čini se da je izuzetak postao pravilo u slučaju ove vlade.

Milivoje Mihajlović objašnjava da je suština organizovanja telefonskih sednica – ušteda vremena. Jer, kako dodaje, najčešće se na takvim sednicama vlade odlučuje o tačkama koje su bile predmet razmatranja na redovnoj sednici, ali odluka tada nije doneta zbog toga što je neko mišljenje bilo nepotpuno ili što je trebalo da se dopuni nekom dodatnom dokumentacijom. Nekada su razlog rokovi, jer nešto mora da bude usvojeno u određenom roku, ili se, pak, telefonski izjašnjavaju zbog potrebe pružanja pomoći nekome (Trgovištu zbog poplava).

„I uglavnom se radi o jednoj temi. Na primer, treba da se uputi pomoć za nekoliko ugroženih opština – tada su na dnevnom redu tri do četiri tačke, ali je to jedna tema. Ali, može da se usvaja i platforma za neke predstojeće razgovore negde ’napolju’, ili je reč o nekoj formalnosti kao što je odobrenje službenog puta, kao nedavno kada je ministar ekonomije Nebojša Ćirić išao u Azerbejdžan”, navodi Mihajlović i dodaje da su uglavnom sve odluke donošene jedinstveno.

Na telefonskim sednicama vlade odlučivalo se i o izmenama zakona o krivičnom postupku, o diskriminaciji, rehabilitaciji, o budžetskom sistemu, ali i o rebalansu budžeta, pa i o uslovima za pregovore sa MMF-om. U novembru prošle godine vlada je na isti način usvojila Uredbu o posebnom načinu obrade podataka u matičnim knjigama za područje Kosova, a septembra 2010. godine vlada je na telefonskoj sednici donela odluku da ovlasti Ministarstvo spoljnih poslova da Generalnoj skupštini UN podnese izmenjeni predlog rezolucije o Kosovu. I odobrenje ugovora koji je bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić potpisao sa „Gorenjem” o otvaranju pogona te slovenačke kompanije u Zaječaru „stiglo” je sa telefonske sednice vlade.

Kada će se Vlada Srbije osavremeniti, pa kad već mora da radi „na daljinu”, da to radi bar uz pomoć video-linka? Mihajlović kaže da to nema smisla jer je reč samo o glasanju.

„Svaka od tih tačaka se prethodno raspravlja na odborima gde sede ministri. Tu se baš žestoko raspravlja i te sednice odbora traju po nekoliko sati za pet do deset tačaka. A sednice vlade, i kad imaju 50 tačaka dnevnog reda, traju po sat-sat i po, jer pred vladu stiže kompletna dokumentacija i na njoj je bukvalno formalnost usvajanja”, ističe Mihajlović.

B. B.

-----------------------------------------------------------

Vlada utvrdila 813 zakona

Od početka mandata vlada je na redovnim sednicama razmatrala 9.380 tačaka dnevnog reda, što je, uključujući one sa telefonskih sednica, ukupno 10.384 u mandatu vlade Mirka Cvetkovića.

Vlada je do sada utvrdila 813 predloga zakona, od kojih je Skupština Srbije usvojila 770. Ostala 43 zakonska predloga su u skupštinskoj proceduri. To je dvostruko nego što su utvrdile zajedno sve prethodne vlade od 5. oktobra 2000, kaže Milivoje Mihajlović.

objavljeno: 01.02.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.